Mlijeko od lješnjaka - recept koji morate probati

Mlijeko od lješnjaka lješnjak lavanda shutterstock 360404750

Lješnjak je namirnica visokih energetskih vrijednosti i mnogobrojnih nutrijenata neophodnih za zdravlje organizma.

Lješnjak je namirnica koju možemo pronaći u keksima, kolačima i tortama, čokoladama. Mogu se jesti sirove, pečene, posoljene i sa šećerom, a sada možete i sami pripremiti mlijeko!

Sastojci (mjera je šalica od 2 dl)

  • 1 šalica lješnjaka
  • 3-4 šalice vode
  • 5 nasjeckanih datulja
  • prstohvat soli
  • malo vanilije ili kardamoma po želji
  • gaza za cijeđenje

Priprema:

Lješnjake usitniti u blenderu. Dodati datulje i preliti toplom vodom. Ostaviti da se namaču nekoliko sati ili najbolje preko noći. Dodati sol i začine i još jednom sve dobro izblendati. U široj zdjeli raširiti veći komad gaze u dvostrukom sloju tako da dobro prelazi preko rubova. U sredinu uliti smjesu lješnjaka, skupiti rubove gaze pazeći da smjesa ne iscuri sa strane i dobro iscijediti rukama. Ono što ostane u zdjeli je lješnjakovo mlijeko, a ostatak mljevenih lješnjaka možete upotrijebiti za neki drugi recept.

Lješnjakovo mlijeko može stajati u hladnjaku 3-4 dana.

Ovaj recept dio je Akademije zdravog kuhanja koju organiziraju portal Ordinacija.hr, Centar za kulturu prehrane i Interspar Hrvatska, tijekom koje su polaznici učili kako izraditi jela bez laktoze i glutena.

Pripremite i vruću čokoladu s cimetom i čilijem, i uživajte u parfe torti od lješnjaka i bijele čokolade! 

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!