Prhki keksi bez jaja i od samo 3 sastojka spasit će vam nedjeljni ručak!

keksi

Kad ostanete bez jaja u kući, a poželite nešto slatko, pripremite ove jednostavne prhke kekse.

Recept je to iz kuharice „Brze i jednostavne slastice“ talijanske autorice Alice Balossi, a prvo ćemo vam ispričati ukratko njenu priču...

Prije pet godine Alice Balossi radila je dosadan uredski posao koji ju nije ispunjavao. Zbog toga se odlučila na veliku promjenu i prijavila se u talijansku kulinarsku emisiju „Bake off“.

Nakon sudjelovanja u emisiji „Bake off“ novinari su me često intervjuirali i nekako je priča oko slastičarstva samo krenula. Nakon toga sam pokrenula svoju stranicu „I dolci di Alice“ na kojoj redovito objavljujem recepte i sada mogu reći da zaista radim ono što volim. Nakon emisije i intervjua počela sam sve više pripremati slastice na talijanskoj televiziji, a nakon toliko godina rada i truda, pisanje knjige bilo je kruna tog trenutka, rekla je Balossi.

Osim što obožava podučavati umijeću slastičarstva kako bi taj vid umjetnosti približila što široj publici, Alice svakom slatkom receptu voli dati osobni zaokret, a upravo za to joj je često potrebna inspiracija.

Čokoladni lava kolač iz šalice: Slatki recept za one koji nemaju vremena i ne znaju kuhati

U slastičarstvu je teško osmisliti recept koji ne postoji na svijetu i koji je originalan jer skoro sve smo već sve kombinacije probali. Moja tajna je da sve recepte samo pojednostavim. Nakon što ih prilagodim na sebi prihvatljiv način oni tada zahtijevaju manje potrebnog pribora za pripremu, koraci su znatno jednostavniji, a i uštedjet ćete više vremena, dodala je Balossi.

Recept za prhke kekse

Sastojci:

  • 150 g omekšanog maslaca
  • 70 g šećera
  • 130 g brašna

Jednostavan recept za najsočnije domaće fritule: Spremne taman za ručak

 

Priprema:

U velikoj zdjeli zamiješajte maslac i šećer tako da dobijete jednoličnu smjesu. Sad dodajte brašno i čim ga smjesa upije, prestanite izrađivati tijesto. Razvucite ga valjkom između dvaju listova papira za pečenje (ako nemate valjak, možeš se poslužiti i rukama – ne moramo baš pod svaku cijenu biti precizni!) i stavite barem na 30 minuta u hladnjak kako bi se stvrdnulo. Nakon 30 minuta upalite pećnicu na 170 stupnjeva pa, dok se zagrijava, od tijesta izrežite keksiće služeći se okruglim kalupom ili čašom. Kekse složite u kalup za pećnicu obložen folijom za pečenje. Stavite u pećnicu i pecite otprilike 15 minuta. Držite na oku rub keksa: kad rubovi postanu zlatnožuti, vrijeme je da ih izvadite iz pećnice.

Kako napraviti domaći kvas? Uzgojite sami starter od brašna i vode

M. P.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!