Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pripremite kesten pire za prste polizati

Kesten pire svojevrsni je zimski “sladoled” u kojemu uživamo na različite načine, od jednostavnog deserta sa šlagom do bogatih krema i kolača.

Kad pripremate kesten pire, nemojte ga jako šećeriti kako ne biste “uništili” osebujnu aromu kestena, i kako biste tu aromu mogli obogatiti slatkim vrhnjem, čokoladom, vanilijom, voćnim sirupom, rumom…

Ovisno o dodacima, brojne su varijacije recepata za kesten pire, na primjer…

Kesten pire sa šlagom

Sastojci:

  • 1 kg kestena
  • 1 žlica šećera
  • 100 g maslaca
  • malo mlijeka
  • malo ruma
  • šećer u prahu po želji
  • šlag
  • čokolada

Priprema:

  • Kestenima zasijecite ljusku i kuhajte ih 20-30 minuta u zaslađenoj, uzavreloj vodi.
  • Potom ih ogulite i propasirajte, pa dodajte malo toplog mlijeka, malo ruma za aromu i izmiksani maslac. Po ukusu dodajte šećer u prahu.
  • Sve dobro izmiješajte, smjesom napunite posudice, pa ukrasite kesten pire šlagom i otopljenom čokoladom.

Dobro je znati

  • Kad zarezujete i gulite plodove, imajte na umu da treba ukloniti i vanjsku ljusku i unutarnju ovojnicu.
  • Kesteni se najbolje gule dok su još vrući, a kad se ohlade, to postaje gotovo nemoguća misija.
  • Pire je najlakše izmiksati štapnim mikserom, a želite li pire u obliku “crvića”, protisnite ga gnječilicom za krumpir.
  • Kesten pire najbolje prija ohlađen.  

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo