Ovo je jedno od onih jela koje bih mogla jesti doslovno svaki dan. Vrhunski specijalitet, prava poslastica!
Meso škampa je izrazito ukusno i vrlo traženo. Love se mrežama za koćarenje, a čim ih ribari izvuku iz mora potapaju ih u posebnu otopinu kako ne bi oksidirali i samim time izgubili svoju lijepu narančastu boju. Osim škampa, potrebno vam je par osnovnih namirnica koje vjerojatno već imate u svojoj kuhinji, malo vremena i dobre kuhinjske škare… 🙂
Potrebni sastojci
1,5 kg svježih škampa
1,5 dcl maslinova ulja
2 veće svježe rajčice
5-6 češnjeva češnjaka
1 vezica svježe nasjeckanog peršina
2-3 žlice krušnih mrvica
2 dcl kvalitetnog bijelog vina
sol, bijeli papar
Priprema
1. Škampe u cjedilu properite pod mlazom hladne vode. Rajčice pri vrhu malo zarežite u križ, pa ih kratko uronite u kipuću vodu. Ogulite im kožicu i narežite na kockice. Češnjak protisnite, a svježi peršin sitno nasjeckajte.
2. U većem loncu zagrijte ulje, dodajte proprane škampe i kratko ih propržite. Dodajte češnjak, nakockanu rajčicu i dvije žlice nasjeckanog svježeg peršina. Posolite i popaprite. Dodajte krušne mrvice i sve izmiješajte. Dodajte bijelo vino i poklopite, pustite kuhati na laganoj vatri 15-tak minuta dok se svi sastojci ne povežu i škampi skuhaju.
3. Poslužite ih još vruće, posute svježe nasjeckanim peršinom. Uživajte i umakanjem kruha u ukusnu buzaru… U slast!
Nada Duhović
Just good food