Varivo bez zaprške s kojim ne možete pogriješiti čak i ako ne znate kuhati!

varivo

Donosimo recept za varivo bez zaprške koji u sklopu projekta Živjeti zdravo preporučaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Varivo se može napraviti od svake namirnice, samo pod uvjetom da u njemu bude povrća svih vrsta – od kupusa do krumpira, luka i češnjaka, cjelokupnog inventara od tikvica, patlidžana, paprike, rajčice i raznih vrsta grahorica.

Kako nutricionistica priprema zimska variva? Otkrila nam je nekoliko trikova

Varivo od slanutka

Sastojci: 

  • 200 g suhog slanutka
  • 30 g prosa
  • 1 batat
  • 1 glavica luka
  • 1 šalica korjenastog povrća (mrkva, celer, peršin)
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 poriluk
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • malo nasjeckane pancete/špeka

začini:

  • sol
  • papar
  • crvena slatka paprika
  • lovorov list

Pripremite domaći kruh s praškom za pecivo i bez kvasca

Postupak: 

Slanutak namočiti večer prije te drugi dan skuhati dok ne omekša. Na ulju pirjati luk i češnjak, dodati začine i nasjeckanu pancetu. Dodati korjenasto povrće i podliti vodom. Dok jelo kuha na laganoj vatri, ostatak povrća oprati i nasjeckati. Ubaciti nasjeckani batat i proso te nakon par minuta dodati i poriluk i kuhani slanutak. Pustiti da lagano kuha još par minuta uz povremeno miješanje, da se okusi prožmu. 

Ne znate što kuhati i čime zamijeniti pojedine namirnice? Šefica kuhinje daje odlične ideje

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!