Zadnjih 10 – ak godina i u našoj zemlji raste potražnja za organski uzgojenim namirnicama…
Potražnja za zdravim namirnicama je toliko porasla da se u Americi bilježi porast potrošnje od 25 milijardi dolara u periodu od samo 10 godina. Najvažnije pitanje koje muči potrošače je – koliko je pesticida na takvim namirnicama.
Američka Radna grupa za okoliš (EWG) svake godine sastavlja listu od 12 “najprljavijih” namirnica (voća i povrća) koje ne dolaze iz organskog uzgoja. Pesticidi su supstance kemijskog ili biološkog podrijetla koje se koriste u agrikulturi kako bi se usjev zaštitio od insekata i ostalih nametnika te bolesti.
Kako bi napravili listu, analiziralo se 38 000 primjeraka voća i povrća odabranih od strane Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država i američke Agencija za hranu i lijekove.
Koje su namirnice “najprljavije”
1. Jagode: Konvencionalno uzgojene jagode se nalaze na prvom mjestu liste. Ove su godine prilikom analize zaključili kako je 1/3 svih primjeraka jagoda sadržavala 10 ili više ostataka pesticida.
Napravite sami sredstvo za čišćenje voća i povrća
2. Špinat: 97 posto primjeraka špinata je sadržavalo ostatke pesticida, uključujući i permetrin koji je neurotoksični insekticid – jako otrovan za životnije.
3. Nektarine: Ostatci pesticida su pronađeni u čak 94 posto slučajeva.
4. Jabuke: Otkriveno je 90 posto ostataka pesticida na primjercima jabuka, a kod njih 80 posto pronađen je i Difenilamin, supstanca zabranjena u Europi.
5. Grožđe: I ono se nalazi na ovoj listi jer je čak 96 posto testiranih primjeraka pozitivno na pesticid.
6. Breskve: Više od 99 posto testiranih voćki je imalo oko 4 vrste ostataka pesticida.
Na listi su još i trešnje, kruške, rajčice, celer, krumpir i ljute paprike.
Kruška – idealna dijetna namirnica koja čuva zdravlje
A. A.
Foto: Shutterstock