Donosimo vam recept za pripremu originalnog japanskih specijaliteta s potpisom slavnog chefa Motohika Mochizukija iz zagrebačkog Hanamija.
Kako pripremiti sushi kod kuće? Japanski sushi majstor otkriva svoje tajne
Sastojci:
- 500 g mljevene svinjetine
- 300 g kineskog kupusa
- 15 g vlasca
- 10 g češnjaka
- 20 g svježeg đumbira
- 5 g soli
- 30 g gustina
- 1 jaje
Umak:
- soja umak
- oyster sos
- sezamovo ulje
- Wochester sos
Gyoza tijesto:
- 80 g glatkog brašna
- 80 g oštrog brašna
- 1 dl vruće vode
- malo soli
Priprema:
Prosijte brašno, lagano dodajte vodu u brašno i neprestano miješajte drvenom kuhačom. Kada dodate svu vodu, prebacite smjesu na radnu površinu i rukama zamijesite čvrsto tijesto. Mijesite ga najmanje 10 minuta da bi postalo elastično.
Omotajte tijesto plastičnom folijom i ostavite ga na sobnoj temperaturi pola sata. Kad se tijesto odmori, podijelite ga na osam jednakih kuglica. Uzmite jednu kuglicu, a ostale čuvajte pod vlažnom kuhinjskom krpom da se ne bi sušile. Kuglicu koju ste uzeli lagano stanjite valjkom za tijesto. Tanki list tijesta posipajte s malo gustina pa okruglom modlom izrezujte tjesteninu promjera 8-10 cm. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve pripremljeno tijesto.
Uzmite po jedan pripremljeni komad tjestenine pa na sredinu stavite žličicu nadjeva. S vrlo malo vode namočite rub tjestenine pa je preklopite i na sredini lagano pritisnite. U dubljoj širokoj tavi zagrijte 2-3 žlice ulja. Na dobro zagrijano ulje posložite gyoze tako da ravna strana bude na ulju te pržite. Kada postanu zlatne i hrskave, dodajte 50-60 ml vode i odmah poklopite. Kuhajte dok sva voda ne ispari – oko 2 minute. Tada maknite poklopac i kratko još pržite.
Za umak pomiješajte sve sastojke i prebacite ih u zdjelicu za posluživanje.
Tradicionalni japanski ramen pripremite po receptu slavnog kuhara
M. S.
Foto: Shutterstock