Prhko tijesto sa šljivama i limunom koje u ispijanje britanskog čaja unosi šarm Italije.
Bakewell tart britanski je kolač od prhkog tijesta punjen kremom i posut bademima, no to je kolač koji omogućuje bezbrojne kombinacije pa smo mi pronašli talijansku verziju ovog kolača koju je pripremio slavni kuhar Jamie Oliver.
Sastojci
- 750 grama zrelih šljiva
- 2 lista ružmarina
- 20 grama šećera u prahu
- 500 grama prhkog tijesta
- 30 grama nasjeckanih badema
Krema
- 200 grama maslaca čuvanog na sobnoj temperaturi
- 200 grama smeđeg šećera mljevenog na manje granule
- 4 jaja
- 2 naranče
- 2 limuna
- 2 čajne žličice ekstrakta od badema
- 200 grama mljevenih badema
- 40 grama brašna (plus prstohvat za posipanje lima)
Krema od limuna
- 75 grama šećera u prahu
- 25 ml likera od limuna (limoncello)
Priprema:
Očišćenim šljivama dodajte listiće ružmarina i šećer u prahu te ostavite sa strane na pola sata.
U međuvremenu pripremite kremu tako što ćete kremasto izmijesiti maslac i šećer te u nju dodajte jaja s naribanim koricama limuna i naranče. U smjesu dodajte ekstrakt od badema, mljevene bademe i brašno.
U pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva ubacite okrugli lim posut brašnom na koji ste stavili prhko tijesto. Pecite na sredini pećnice 15 minuta, a zatim izvadite.
Na tijesto dodajte kremu pa poredajte šljive i nasjeckane bademe, a potom sve zajedno vratite u pećnicu smanjenu na 160 stupnjeva te pecite 30 minuta.
Kolač ostavite da se kratko ohladi, a zatim na njega pospite ranije pripremljenu kremu od limuna.
Dobar tek!
M. V.
Foto: GettyImages