Imaju isti okus i vrijednost kao energetske pločice, a iznimno su jednostavne za pripremu te ih možete nositi na posao ili trening, ali i čuvati u hladnjaku cijeli tjedan.
Pune su zdravih proteina, vlakana i omega 3 masnih kiselina te će vam povratiti potrebnu energiju u nekoliko minuta. Osim što će vama poslužiti kao među obrok, vjerujte i vaša djeca će ove zalogaje obožavati.
Potrebni sastojci
Kako biste pripremili ovu poslasticu, potrebno je imati samo 5 sastojaka, ali uvijek možete dodati i zdravi sastojak po želji.
1. Maslac od orašastih plodova – bilo koji maslac od prirodnih sastojaka će dobro doći, ali ovaj najbolje djeluje kada je u pitanju povezivanje sastojaka. Maslac od kikirikija ili badema su također dobar izbor. Pripazite samo da on nema dodanih sastojaka, poput šećera ili soli.
2. Kokosovo ulje – ono će spriječiti isušivanje i tako ćete ih moći držati u hladnjaku bez brige. Ako nemate kokosovo ulje, dodajte još žlicu maslaca.
3. Tekući zaslađivač – med ili javorov sirup će poslužiti umjesto šećera a također će djelovati tako da sve sastojke dobro poveže.
4. Zobene pahuljice – ovo je glavni suhi sastojak koji će povezati sve sastojke. Koristite grubu zobenu kažu a ne onu potpuno usitnjenu.
5. Sjemenke lana – one će dodatno obogatiti ovaj obrok proteinima, vlaknima i omega 3 masnim kiselinama. Ako nemate sjemenke lana, koristite malo više pahuljica.
Što morate znati?
Prvo pomiješajte „mokre“ sastojke
Rastopite kokosovo ulje i dodajte maslac i med kako biste se pobrinuli da se sve dobro pomiješa i poveže.
Oboljeli do šećerne bolesti, osim na razinu glukoze u krvi, moraju posebno paziti na ovaj organ
Dodajte suhe sastojke
Sad smjesi dodajte zobene pahuljice, sjemenke lana i sve dobro promiješajte. Ako mislite da ne možete to napraviti kako treba kuhačom, slobodno to napravite rukama.
Smjesu je potrebno dobro ohladiti
Ako pokušate u ovom trenutku napraviti okruglice, sve što ćete dobiti je nered. Ostavite sve da se dobro rashladi u hladnjaku najmanje 30 minuta kako biste lakše napravili okruglice.
Priprema
Nakon što ste ohladili smjesu, vrijeme je oblikovanje. Evo kako ćete to najlakše napraviti:
- Koristite veliku žlicu kako biste odvajali jednake količine smjese.
- Ako je smjesa prehladna za oblikovanje, uzmite potrebnu količinu u ruke i nježno stisnite nekoliko puta dlanovima kako bi se ona zagrijala.
- Namočite ruke vodom jer će se tako smjesa manje lijepiti za dlanove.
Pripremite danas, jedite kasnije
Jednostavni su za pripremu, a mogu stajati u hladnjaku ili zamrzivaču.
Pohranjivanje u hladnjaku: Svoje okruglice spremite u plastične posude i čuvajte u hladnjaku do tjedan dana.
Ako ste zabrinuti za svoj imunitet, jedite kiseli kupus! No, znate li kako ga ukiseliti?
Pohranjivanje u zamrzivaču: Možete ih staviti u plastične ili silikonske vrećice te pohraniti u zamrzivač i tamo čuvati do 3 mjeseca.
A. A.
Foto: Shutterstock