Ako vam se ne jedu krafne, isprobajte churros kuglice - poslastica stvorena za vikend kod kuće - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ako vam se ne jedu krafne, isprobajte churros kuglice – poslastica stvorena za vikend kod kuće

Možda niste ljubitelj krafni, ali ove mini churrose okruglog oblika obožavat će cijela obitelj!

Pripremite churrose ili tradicionalne španjolske uštipke na drukčiji način – onaj jednostavniji. U ovom receptu tijesto se žlicom ubacuje u vruće ulje, a rezultat su preslatke okruglice fantastičnog okusa!

Bez brašna, s bademima i limunom u neodoljivoj kombinaciji – ovo je vaš novi omiljeni kolač

Sastojci za posip:

  • pola šalice šećera
  • 4 žličice cimeta

Sastojci za churrose:

  • pola šalice mlijeka
  • pola šalice vode
  • 100 grama maslaca
  • 2 žličice šećera
  • pola žličice soli
  • 1 šalica brašna
  • 1 štapić cimeta
  • 4 velika jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • ulje za prženje

Sastojci za umak:

  • 110 grama čokolade
  • 1 šalica mlijeka
  • prstohvat soli
  • 1/4 šalice vrhnja za šlag
  • 1 na vrh žličica gustina

Priprema:

Posip pripremite tako da pomiješate zajedno šećer i cimet i ostavite sa strane.

Za churrose, pomiješajte mlijeko, vodu, maslac,cimet i šećer te sol u jednoj posudi. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne zavrije te povremeno miješajte. Maknite posudu s vatre i izvadite van štapić cimeta.

Dodajte smjesi brašno i dobro promiješajte. Vratite na vatru i kuhajte stalno miješajući otprilike 3 minute dok se tijesto ne počne odvajati od posude.

Prebacite tijesto u posudu za miksanje i miksajte da se tijesto prohladi. Sada počnite dodavati jaja, jedno po jedno i miksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Dodajte i ekstrakt vanilije.

Ostavite tijesto da odmara dok vi zagrijete ulje za prženje, barem 15 minuta.

U vruće ulje dodavajte kuglice tijesta i pri tome pazite da ne natrpate posudu u kojoj se prže. Povremeno okrenite kugilce i pržite dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. 

Dok su još vruće, kuglice umiješajte u pripremljeni šećer i cimet.

Za čokoladni umak pomiješajte čokoladu, mlijeko i sol te kuhajte dok se čokolada ne otopi. Dodajte vrhni i gustin te sve zajedno promiješajte. 

Iz ovog tijeste možete raditi i tradicionalne churrose, a potrebna vam je slastičarska vrećica iz koje ćete tijesto istiskivati u tavu za prženje.

Kolač od vrućeg mlijeka: Isprobajte recept koji ruši rekorde na Pinterestu

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo