Što može biti bolje od kombinacije svježih jagoda i šlaga?
Samo jedan zalogaj će vas uvjeriti da ste odabrali pravi recept za pripremu deserta.
Potrebni sastojci za kolač:
- 280 g brašna
- 300 grama šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- ¾ žličice soli
- 100 ml ulja
- 7 žutanjaka + 9 bjelanjaka
- 170 ml mlijeka
- ½ žlice vinskog praška za pecivo
- 1 mahuna vanilije, uzeti samo sjemenke + 2 žličice ekstrakta vanilije
Madeleines su najmekši i najukusniji francuski kolačići, a njihova priprema je jednostavna i brza
Za kremu:
- 450 g jagoda, očišćenih i narezanih na ploške ili četvrtine
- 200 g šećera
- 1 žica soka limuna
- 500 ml vrhnja za šlag
- 25 g šećera za ukrašavanje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.
- Pomiješajte brašno, 150 g šećera, sol, prašak za pecivo. Pomiješajte ulje, žutanjke i mlijeko. Sad povežite te dvije smjese. Dodajte brašno.
- Bjelanjke izmutite te dodajte vinski prašak i vaniliju. Polako dodajte ostatak šećera. Pomiješajte trećinu bjelanjaka, miješajte te polako dodajte ostatak. Prebacite u prvu smjesu i lagano pomiješajte.
- Prebacite smjesu u pobrašnjenu posudu za pečenje te pecite oko 50 minuta. Pustite da se hladi sat vremena.
- Pomiješajte u posudi jagode, šećer, sok limuna i stavite na stranu oko jedan sat, povremeno pomiješajte.
- Prije nego ćete slagati tortu, napravite šlag sa šećerom u prahu.
- Izvadite biskvit iz posude i porežite ga na tri jednaka dijela, i stavite prvi biskvit na posudu za posluživanje te na nju stavite smjesu s jagodama i pokapajte sok koji je ostao, te isto ponovite s drugom korom.
- Poklopite biskvitom i ukrasite ga šećerom u prahu.
Dobar tek!
Foto: Shutterstock