Palenta, pura ili žganci samo su neki od naziva za ovo omiljeno tradicionalno jelo. Pomalo zaboravljena stanovnica svih ormarića naših baka, neizostavan je dio hrvatske tradicijske kuhinje.
Palenta je jelo kojeg dobivamo kuhanjem fino mljevenog kukuruznog brašna ili kukuruzne krupice. Nutritivno gledano, ova dragocjena namirnica najvećim je dijelom sastavljena od ugljikohidrata. Žutu joj boju daju blagotvorni karotenoidi lutein, zeaksantin i beta-karoten. Važno je napomenuti kako palenta ne sadrži gluten, zbog čega je pogodna za oboljele od celijakije ili osobe koje pate od intoleracije na gluten, objašnjavaju Tena Škunca, mag.nutr. i Petra Vlak, mag.nutr. te dodaju:
Nekada je bila tipično jelo siromašnih, a danas se palenta probila i na visoku gastronomsku scenu u nekom novom ruhu. Tradicionalne žgance s kiselim vrhnjem zamijenili su čips od palente, aromatizirane tortice od palente s različitim začinskim biljkama poput ružmarina i majčine dušice. Obogatite palentu tvrdim sirom za savršeni kremasti prilog, panirajte piletinu u palenti, a za sljedeći rođendan umjesto čokoladne torte napravite tortu od palente, badema i puno limunove korice.
U nastavku vam donosimo brzi recept za palentu koju možete pripremiti za doručak, ali i kao prilog glavnom jelu.
Palenta s rajčicama i mladim lukom
Sastojci:
- 1 šalica Nutrigold palente
- 15-ak cherry rajčica
- 3 mlada luka
- 3 češnja češnjaka
- Nutrigold maslinovo ulje
- Sol, papar
Priprema:
Skuhajte palentu.
Cherry rajčice zapecite u pećnici s nasjeckanim mladim lukom, češnjakom i maslinovim uljem 30-ak minuta na 180 stupnjeva pa prelijte preko palente.
Živjeli žganci! Odlični su u svim mogućim slanim i slatkim kombinacijama
Ordinacija.hr, Tvornica zdrave hrane
Foto: Arhiva, Shutterstock