Zdravi sladoled od dinje jednostavno je i brzo ljetno osvježenje - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zdravi sladoled od dinje jednostavno je i brzo ljetno osvježenje

Voćni i osvježavajući desert dostojna je zamjena za sladoled, a preliti ga možete sorbetom od dinje i Aperola.

Osim što sobom nosi obilje vitamina D, sol u kosi i slatko iščekivanje godišnjeg odmora, ljeto nas svake godine obraduje i namirnicama u kojima nemamo priliku uživati tijekom hladnijih mjeseci. Kada temperature dosegnu vrhunac, takva lagana i osvježavajuća prehrana nam prija više nego inače. Baš zato ljeti češće posegnemo za ledenim voćem nego za čokoladnim tortama, američkim palačinkama ili bakinim štruklima. U slučaju da u svoj ljetni meni želite unijeti pravo malo osvježenje – u doslovnom, ali i metaforičkom smislu, donosimo vam recept za pripremu zdravog sladoleda od dinje.

Voćni i osvježavajući desert dostojna je zamjena za sladoled, ali s bitnom razlikom: količinu šećera možete sami kontrolirati ili ju u potpunosti izbjeći.

Ljetni recepti za hranjiva, jednostavna i brza jela s tjesteninom

Sastojci:

  • 300 g dinje (pipuna ili bostana)
  • konzerva kokosovog mlijeka (400 ml)
  • 3 pune žlice meda
  • žličica korice limuna
  • aroma vanilije
  • prstohvat soli

Priprema:

U blender dodate dinju, kokosovo mlijeko i zaslađivač te blendate dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim smjesu ulijte u hermetički zatvorenu posudu prikladnu za zamrzavanje i držite ju u zamrzivaču dok se potpuno ne sledi; otprilike 6 sati. Vrijeme potrebno za zamrzavanje ovisit će o dimenzijama posude koju koristite – što je ona šira, to će cijeli proces trajati kraće.

Nakon što se smjesa zaledi, izvadite ju, izrežite ju na kockice kako bi se lakše blendala, komadiće dodajte u multipraktik i miksajte dok se svi smrznuti komadići ne razbiju. Smjesu zatim ponovno prebacite u posudu prikladnu za zamrzavanje i sve vratite u zamrzivač.

Ukoliko ćete sladoled posluživati istoga dana, ostavite ga u zamrzivaču barem 30 do 60 minuta kako bi smjesa dobila teksturu sladoleda, a ako ćete ga posluživati drugi dan, prethodno ga ostavite na sobnoj temperaturi barem dvadesetak minuta da se malo “opusti”.

Kako biste svoj desert učinili još primamljivijim, pripremite i sorbet od dinje. Postupak je jednostavan, a trebaju vam samo dva sastojka. Uzmite par kockica svježe dinje i izblendajte ih s malo vode ili voćnog alkoholnog pića poput Aperola pa sve prelijte preko kremastog sladoleda.

Osim što je osvježavajući, voćan i zdrav, ovaj sladoled ima dodatni benefit – u hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču možete ga čuvati čak naredna dva tjedna, a isti recept možete isprobati i s drugim voćem – poput manga.

Recept za pripremu novog omiljenog deserta potpisuje gastro blogerica Zrinka Zekulić (@gladusasamja) u suradnji s Kenwoodom

Pet deserata koji imaju malo šećera i možete ih jesti čak i ako ste na dijeti

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo