Nutricionistica preporučuje pet najboljih zobenih doručaka za gubitak masnih naslaga s trbuha - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Nutricionistica preporučuje pet najboljih zobenih doručaka za gubitak masnih naslaga s trbuha

Foto: Shutterstock

Slana ili slatka, zobena kaša će vas zasititi, ubrzati metabolizam i pomoći vam da se riješite suvišnih kilograma

Osim što će vam pomoći riješiti se masnoća, ove namirnice pune antioksidanata pomoći će organizmu i da se bori protiv upala. Kako ovi obroci uključuju zobenu kašu, važno je da odaberete najzdraviju, a kako ih pripremiti otkriva nutricionistica Lyssie Lakatos.  

i uključuju zobenu kašu, važno je da odaberete onu najzdraviju, a kako ih pripremiti otkriva nutricionistica Lyssie Lakatos.  

Koliko su (ne)zdravi smrznuti obroci?

1. Zobena kaša s cimetom i bananom 

Ovaj obrok sadrži samo 300 kalorija, ali 23 grama proteina i 5 grama vlakana. Nakon njega ćete dugo ostati siti, a nutricionistica napominje kako je jako dobar kada je u pitanju gubitak masnih naslaga na trbuhu, jer nema dodanih šećera.

Savršen okus daje cimet, a pun je sastojaka koji se bore protiv upala, za koje je dokazano da uzrokuju nakupljanje kilograma. Kaši možete dodati i posni sir koji će vam dati dodatnu energiju. Ovaj će obrok spriječiti i prejedanje kasnije u danu.

Shutterstock

2. Jednostavna kaša sa začinima 

Ako želite unijeti dodatnu dozu antioksidanata u organizam, ova porcija zobene kaše je prava stvar. Sadrži zdrave chia sjemenke, sjemenke lana, orašaste plodove i začine. 

Pripremite je tako da promiješate fino nasjeckane orahe, 1 žlicu sjemenki lana i bademovog brašna te 2 žlice chia sjemenki. Dodajte pola žličice cimeta, đumbira i sirupa datulja. Okus će poboljšati prstohvat soli i šalica mlijeka od kokosa. 

Ako želite smanjiti kalorije, možete umjesto kokosova mlijeka dodati obično bezmasno.  

Shutterstock

3. Kaša s ananasom i bobičastim voćem 

Jaja su poznata kao jedna od najboljih namirnica za gubitak kilograma, a možete ih dodati ovom obroku kao dodatni protein. Bobičasto voće sadrži fitokemikalije koje će smanjiti osjećaj gladi, a bromelain koji se nalazi u ananasu će poboljšati probavu.

U dvije šalice vode i pola šalice bademova mlijeka prokuhajte šalicu zobi. Dodajte jagode i šumsko voće te dva koluta ananasa. Uz to pojedite dva jaja na oko.

10 namirnica koje su bolji izvor proteina od jaja

4. Zobena kaša s pistacijom, rajčicom i feta sirom 

Tko kaže da zobena kaša mora biti slatka? Ovom doručku možete dodati i povrće, a tu je i kelj koji će sigurno ubrzati rad metabolizma. Pistacio će dodati malo proteina i vlakana te zdravih masnoća. 

U 5 – 10 dcl povrtne juhe dodajte prstohvat sjeckane sušene ljute papričice, malo nasjeckanog paradajza i kelja, žličicu naribane limunove korice, malo soli te feta sira po želji. Ukrasite nasjeckanim pistacijom.

Shutterstock

5. Zobena kaša s narančom 

Ovaj obrok će zaustaviti osjećaj gladi, ali i ubrzati gubitak kilograma. Dodaje se grčki jogurt koji je izvor proteina. Dovoljna količina proteina u prehrani će ubrzati metabolizam i tako pospješiti gubitak kilograma. 

30 g zobene kaše umiješajte u pola šalice jogurta, dodajte jednu naranču, lanene sjemenke, malo ekstrakta vanilije i pola šalice nemasnog mlijeka. Ostavite u frižideru preko noći.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo