Kada je u pitanju upravljanje kolesterolom, hrana koju jedemo može igrati značajnu ulogu u našem cjelokupnom zdravlju srca. No, postoji jedan protein koji se ističe kao pravi moćnik za snižavanje kolesterola, a to je orah.
Zahvaljujući svom izuzetnom profilu hranjivih tvari, orasi se ističu kao jedan od najboljih proteina za snižavanje kolesterola. Njihovi biljni proteini, vlakna, omega-3 masti i antioksidansi koji su zdravi za srce djeluju na snižavanje nepovoljnog LDL kolesterola, dok istodobno podižu korisni HDL kolesterol. Osim toga, prirodno imaju nizak udio zasićenih masti koje podižu kolesterol. Oni također pomažu u održavanju zdravih crijevnih bakterija, koje su također povezane sa zdravijim razinama kolesterola.
Orasi su toliko korisni da je istraživanje pokazalo da je jedenje 30 do 60 grama ovih ukusnih orašastih plodova dnevno tijekom dvije godine smanjilo ukupni kolesterol i LDL kolesterol za otprilike 4%.
Zašto je važno održavati zdravu razinu kolesterola?
Visoke razine štetnog LDL kolesterola mogu dovesti do nakupljanja plaka u arterijama, povećavajući rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, kaže dijetetičarka Wendy Bazilian.
Nasuprot tome, HDL, takozvani ‘dobar’ kolesterol, pomaže očistiti višak kolesterola iz krvotoka.
Što čini orahe tako vrijednim dodatkom prehrani za snižavanje kolesterola?
To nisu jedna ili dvije hranjive tvari. To je njihov cijeli prehrambeni paket, kaže registrirana dijetetičarka Samantha DeVito.
Protein biljnog podrijetla zdrav za srce
Oko 30 grama oraha daje 4 grama proteina. To možda ne zvuči puno, ali istraživanje je otkrilo da konzumiranje više proteina iz biljaka (kao što su orasi) može značajno smanjiti rizik od razvoja bolesti srca. Jedan od razloga može biti to što biljni proteini imaju manje zasićenih masti koje podižu kolesterol.
Iako ovi orašasti plodovi sadrže priličnu količinu ukupne masti (otprilike 19 grama na 30 g), samo 2 grama od toga su zasićene masti, što ih čini odličnim izborom ako pazite na kolesterol.
Jedete li više proteina da biste smršavjeli? Izbjegnite ovih 6 uobičajenih pogrešaka
Iznenađujući izvor vlakana
Kad pomislite na vlakna, orašasti plodovi možda neće biti prva namirnica koja vam padne na pamet. Međutim, s 2 grama vlakana na 30 g, orasi su ukusan način da svojoj prehrani dodate više hrane bogate vlaknima što može pomoći u kontroli i smanjenju kolesterola.
Vlakna u orasima pomažu smanjiti razinu kolesterola tako što se vežu za kolesterol u probavnom sustavu i pomažu u njegovom izlučivanju. To zauzvrat smanjuje količinu kolesterola koja se apsorbira u krvotok, kaže DeVito.
Prepun zdravih nezasićenih masti
Orasi su prepuni ne jedne nego dvije vrste polinezasićenih masnoća koje su zdrave za srce. Prva je alfa-linolna kiselina. Ova višestruko nezasićena masnoća igra ključnu ulogu u metabolizmu lipida pomažući u uklanjanju LDL kolesterola iz tijela. To čini aktiviranjem LDL receptora naših stanica, potičući ih da gutaju i uklanjaju LDL čestice iz krvotoka.
Ako to nije dovoljno, orasi su izvrstan izvor alfa-linolenske kiseline (ALA) koja je zdrava za srce. Pokazalo se da ova biljna omega-3 masnoća povoljno regulira LDL kolesterol i trigliceride kod odraslih i djece.
Pun antioksidansa
Ovi ukusni orašasti plodovi bogati su polifenolima, korisnim biljnim spojevima koji su povezani s boljim zdravljem srca. Polifenoli su antioksidansi koji djeluju na neutralizaciju štetnih slobodnih radikala, smanjujući oksidativni stres koji može oštetiti stanice i tkiva.
Borbom protiv upale, ključnog pokretača mnogih kroničnih stanja, uključujući kardiovaskularne bolesti, polifenoli pomažu u promicanju bolje opće funkcije srca.
Orasi, datulje, sir… Namirnice koje pomažu kod depresivnog raspoloženja
Podržite zdravlje crijeva
Utvrđeno je da orasi pozitivno utječu na zdravlje crijeva promicanjem rasta i aktivnosti korisnih crijevnih bakterija. To su mikrobi koji igraju vitalnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja tako što pomažu probavu, podržavaju imunološki sustav i čak doprinose metaboličkim procesima u tijelu.
Istraživanja sugeriraju da bioaktivni spojevi u orasima, kao što su vlakna i polifenoli, pružaju povoljno okruženje koje pomaže vašim dobrim crijevnim bakterijama napredovati. To nisu samo ohrabrujuće vijesti za vaše probavno zdravlje. Također je dobro za vaše srce jer je veći broj određenih korisnih crijevnih bakterija povezan s nižim razinama kolesterola.
A. H.