Miristamid, amid masne kiseline koji se nalazi u siru camembert, poboljšava kognitivnu funkciju i razine moždanog neurotrofnog faktora (BDNF), nudeći potencijalne uvide u borbu protiv kognitivnog propadanja, tvrdi nova studija objavljena u časopisu Neuroscience Research.
Otkrića nove studije pokazuju da miristamid, spoj koji se nalazi u siru, može podržati poboljšanja u funkcioniranju mozga i pamćenju povećanjem razine proteina koji se naziva moždani neurotrofni faktor (BDNF).
Jedan od glavnih zdravstvenih problema je sve češća pojava kognitivnog propadanja i demencije, osobito kako se prosječna dob ljudi diljem svijeta povećava. Studije pokazuju vezu između dijabetesa tipa 2 i većeg rizika od Alzheimerove bolesti, koja dovodi do ozbiljne degeneracije mozga.
Rano sprječavanje blagog kognitivnog oštećenja (MCI) ključno je za izbjegavanje demencije. Istraživači vjeruju da je redovita konzumacija određenih hranjivih tvari koje se nalaze u svakodnevnoj hrani, poput mliječnih proizvoda, povezana sa smanjenim rizikom od Alzheimerove bolesti.
Sir Camembert, napravljen od mlijeka fermentiranog bijelom plijesni, može biti jedna od namirnica koja povećava faktor jačanja mozga kod starijih osoba, potencijalno poboljšavajući kognitivni pad. Fermentirani prehrambeni proizvodi nastaju zbog interakcije između hrane i mikrobnih enzima, što rezultira novim spojevima koji nisu prisutni u prirodnim prehrambenim artiklima.
Poboljšanje kognitivnih funkcija
Nalazi studije sugeriraju da sir Camembert i miristamid mogu smanjiti probleme s pamćenjem uzrokovane prehranom bogatom masnoćama i promicati zdravlje mozga.
Miristamid je poboljšao kognitivnu funkciju na način ovisan o dozi, dok neamidirana miristinska kiselina nije, što ukazuje da je amidacija ključna za kognitivne dobrobiti. Miristamid također povećava hipokampalne razine BDNF, za koje se zna da su važni za neurogenezu i pamćenje.
Poboljšanje kognitivnih funkcija sira Camembert moglo bi se pripisati miristamidu, zajedno s drugim amidima masnih kiselina poput oleamida. Prethodna istraživanja podupiru hipotezu da mliječni peptidi i amidi masnih kiselina zajedno poboljšavaju kognitivnu funkciju.
Određena vrsta snova rani su znak demencije ili Parkinsonove bolesti
U studijama na ljudima pokazalo se da sir Camembert povećava neurotrofične čimbenike i smanjuje amiloid-beta, protein koji se koristi za dijagnosticiranje demencije i Alzheimerove bolesti, što ukazuje na njegov potencijal za neuroprotekciju i protuupalno djelovanje.
A. H.