Izbacivanje soli možda i nije najučinkovitija promjena prehrane za snižavanje krvnog tlaka
Visoki krvni tlak može biti tihi ubojica jer mnogi nisu niti svjesni da ga imaju. Uobičajeni savjet onima koji se bore s hipertenzijom uključuje smanjenje unosa natrija, ali novija otkrića upućuju na potencijalno učinkovitiju strategiju.
Naše istraživanje sugerira da bi dodavanje više hrane bogate kalijem u prehranu, poput banana ili brokule, moglo imati veći pozitivan učinak na krvni tlak nego samo smanjenje unosa natrija, rekla je prof. Anita Layton sa Sveučilišta Waterloo.
Za zdravo srce neka vam se na jelovniku nađu ove namirnice bogate kalijem
Ova studija zapravo ukazuje na to da bi ključ za upravljanje povišenim krvnim tlakom mogao ležati u ravnoteži između razina kalija i natrija u našem dnevnom odabiru hrane, prenosi Mirror.
Kalij, kojeg ima u izobilju u namirnicama poput banana, krumpira, špinata i avokada, mogao bi biti koristan. Nasuprot tome, natrij se nalazi u prerađenim namirnicama kao što su brza hrana, pizza, kruh i gotova jela. Nedavna studija objavljena u American Journal of Physiology Renal Physiology, otkrila je da povećanje unosa kalija može pomoći u oporavku tijela i upravljanju procesima nakon unosa natrija.

Balans kalija i natrija
Dok natrij povisuje vaš krvni tlak, kalija ga može smanjiti, što sugerira da bi ove jednostavne prilagodbe prehrane mogle dovesti do značajnih zdravstvenih prednosti.
Istraživači sugeriraju da bi ispitivanje omjera natrija i kalija u prehrani moglo “biti jači prediktor krvnog tlaka, rizika od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti od svih uzroka” nego isključivo koncentriranje na jedan od ovih minerala.
Istraživanje je pokazalo da su muškarci općenito skloniji hipertenziji, ali jednako tako mogu najviše dobiti od modificiranja svoje prehrane na ovaj način.
N. M.