Iako su cijenjene zbog svog slatkog okusa, borovnice su nutritivna sila čije dobrobiti daleko nadilaze puko zadovoljstvo. Nedavna istraživanja potvrđuju da redovita konzumacija ovog voća može donijeti značajna poboljšanja za zdravlje srca, mozga i cjelokupnog metabolizma, a neki učinci vidljivi su iznenađujuće brzo.
Borovnice svoju karakterističnu plavu boju duguju antocijaninima, moćnim biljnim spojevima iz skupine flavonoida koji djeluju kao snažni antioksidansi. Upravo su ti spojevi, kako navode stručnjaci s Baylor University, zaslužni za većinu zdravstvenih prednosti borovnica, štiteći tijelo od oksidativnog stresa i upala koje su u korijenu brojnih kroničnih bolesti. Osim antocijanina, prepune su vlakana, vitamina C i K te mangana, a zbog visoke nutritivne vrijednosti u odnosu na nizak broj kalorija, nalaze se visoko na ljestvici nutritivne gustoće hrane.

Najimpresivniji učinci borovnica vidljivi su na kardiovaskularnom zdravlju. Redovita konzumacija može pomoći u snižavanju krvnog tlaka kod osoba s hipertenzijom, poboljšati funkciju krvnih žila poticanjem proizvodnje dušikovog oksida koji ih opušta te smanjiti razinu “lošeg” LDL kolesterola. Topiva vlakna iz borovnica vežu na sebe žučne soli i kolesterol u probavnom sustavu, pomažući njihovo izbacivanje iz tijela i tako prirodno regulirajući masnoće u krvi.
Osim što čuvaju srce, borovnice su i snažan saveznik mozga jer mogu pomoći u očuvanju funkcije pamćenja i usporiti kognitivni pad povezan sa starenjem. Istovremeno, borovnice igraju važnu ulogu u regulaciji šećera u krvi. Unatoč slatkoći, imaju nizak glikemijski indeks i ne uzrokuju nagle skokove šećera, što ih čini idealnom namirnicom za osobe s dijabetesom tipa 2 ili one s rizikom od njegovog razvoja. Polifenoli i antocijanini u borovnicama mogu značajno sniziti razinu šećera u krvi natašte i poboljšati osjetljivost na inzulin.
Njihove dobrobiti protežu se i na druge sustave u tijelu. Bogate su vitaminom K koji, zajedno s kalcijem, željezom i magnezijem, doprinosi održavanju zdravlja i mineralne gustoće kostiju. Fitokemikalije poput kvercetina i apigenina mogu smanjiti upalne procese na koži i spriječiti razgradnju kolagena, čime usporavaju znakove starenja. Kao dobar izvor vlakana i prebiotika, borovnice hrane zdrave bakterije u crijevima, čime poboljšavaju probavu i jačaju imunološki sustav. Zbog niskog udjela kalorija i visokog udjela vlakana, učinkovito potiču osjećaj sitosti, što ih čini odličnim dodatkom prehrani za kontrolu tjelesne težine.

Recept: Osvježavajući smoothie za snažan početak dana
Ovaj smoothie idealan je način da iskoristite sve dobrobiti borovnica u jednom ukusnom i hranjivom obroku.
Sastojci:
1 šalica smrznutih borovnica
1/2 banane
1/2 šalice grčkog ili biljnog jogurta
1/4 šalice mlijeka ili biljnog napitka
1 žlica meda
Upute: Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu. Ako je smoothie pregust, dodajte još malo mlijeka. Ulijte u čašu i odmah uživajte u energetskom i zdravom napitku.
Iako su borovnice iznimno zdrave, važno je zapamtiti da je uravnotežena i raznolika prehrana ključ zdravlja, a ne oslanjanje na samo jednu namirnicu. ( Ordinacija.hr )