Dalmatinska peka - skriva li tajnu dugovječnosti i zašto je puno zdravija nego što mislite? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Dalmatinska peka – skriva li tajnu dugovječnosti i zašto je puno zdravija nego što mislite?

Bilo da se radi o hobotnici, teletini ili janjetini, peka pripremljena na tradicionalan način, s obiljem povrća i kvalitetnim maslinovim uljem, utjelovljuje duh Mediterana – zdravlje, užitak i zajedništvo u jednom tanjuru. Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Peka, tradicionalno jelo dalmatinske kuhinje, nije samo gozba za nepce, već i primjer kako drevne metode pripreme hrane čuvaju nutritivnu vrijednost namirnica. Iako se često percipira kao teško, mesno jelo, njena tajna leži u sporom kuhanju i mediteranskim sastojcima.

Peka je puno više od običnog obroka; ona je društveni događaj, ritual koji okuplja obitelj i prijatelje te simbol dalmatinskog načina života. U svijesti mnogih, peka je sinonim za tešku, kaloričnu hranu rezerviranu isključivo za posebne prigode. No, takva percepcija zanemaruje samu srž njene pripreme i duboku povezanost s jednim od najzdravijih načina prehrane na svijetu. Kada se zagrebe ispod površine, odnosno ispod teškog metalnog poklopca, otkriva se jelo čija priprema slijedi principe koji su temelj zdravlja i dugovječnosti. Njena suština nije u masnoći i težini, već u mudrosti tradicionalne kuhinje koja instinktivno spaja užitak s nutritivnom vrijednošću, stvarajući jelo koje je istovremeno raskošno i iznenađujuće blagotvorno za organizam.

Prednost je u metodi pripreme

Ključ zdravstvenih prednosti peke krije se u samoj metodi pripreme. Kuhanje “pod pekom” ili “ispod cripnje” drevna je tehnika sporog pečenja pod metalnim zvonom prekrivenim žarom. Za razliku od agresivnih metoda poput prženja na visokim temperaturama ili roštiljanja na otvorenoj vatri, peka koristi umjerenu, sveobuhvatnu toplinu koja satima nježno obrađuje namirnice. Meso, riba ili povrće ne izlažu se direktnom plamenu, čime se smanjuje stvaranje potencijalno štetnih spojeva. Umjesto toga, sastojci se istovremeno peku i kuhaju u vlastitim sokovima, zadržavajući vlažnost i mekoću. Ovaj proces omogućuje da se okusi duboko prožmu bez potrebe za dodavanjem prekomjernih masnoća. Sve što je potrebno jest kvalitetno maslinovo ulje, koje zajedno s vodom iz povrća stvara bogat i prirodan umak u kojem se čuvaju vrijedni nutrijenti, posebice vitamini i minerali topivi u vodi koji bi se inače izgubili.

Prvo, spora termička obrada na nižim temperaturama čuva nutritivnu vrijednost namirnica, posebice osjetljivih vitamina u povrću Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Iako se peka može pripremati s različitim vrstama mesa, njeno srce pripada mediteranskoj prehrani, koju je UNESCO prepoznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva. Dalmatinska peka nezamisliva je bez obilja povrća i začinskog bilja. Krumpir, kao baza, upija sokove i daje jelu krepkost, no uz njega se redovito nalaze luk, češnjak, mrkva, a ponekad i tikvice ili paprika. Češnjak i mediteranski začini poput ružmarina, lovora i peršina ne služe samo kao nositelji arome, već su i bogati izvori antioksidansa. Kruna svega je maslinovo ulje, temelj mediteranske kuhinje, koje jelu daje prepoznatljiv okus i opskrbljuje ga zdravim mononezasićenim masnim kiselinama. Upravo ta sinergija jednostavnih, svježih i lokalnih namirnica čini peku nutritivno uravnoteženim obrokom, daleko od stereotipa o teškoj hrani.

Naravno, nutritivni profil peke uvelike ovisi o odabiru glavnog sastojka. Peka od hobotnice, koja je jedan od dalmatinskih klasika, predstavlja izuzetno zdrav odabir. Hobotnica je bogata proteinima, a siromašna mastima, te se savršeno spaja s povrćem i maslinovim uljem. Slično vrijedi i za peku od bijele ribe. Odlučite li se za mesnu varijantu, teletina ili janjetina su tradicionalan izbor. Iako su kaloričnije od hobotnice, sporo pečenje čini meso iznimno mekanim i lakše probavljivim. Ključ je u umjerenosti i ravnoteži – velika količina povrća koja se priprema uz meso osigurava obilje vlakana, vitamina i minerala, čineći obrok cjelovitim. Na kraju, ne smije se zanemariti ni socijalni aspekt ; dijeljenje obroka s dragim ljudima smanjuje stres i pridonosi općem osjećaju blagostanja.

Odlučite li se za mesnu varijantu, teletina ili janjetina su tradicionalan izbor. Iako su kaloričnije od hobotnice, sporo pečenje čini meso iznimno mekanim i lakše probavljivim. Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Zdravstvene prednosti u svakom zalogaju

Analizirajući peku sa zdravstvenog stajališta, nekoliko ključnih prednosti izlazi na vidjelo. Prvo, spora termička obrada na nižim temperaturama čuva nutritivnu vrijednost namirnica, posebice osjetljivih vitamina u povrću. Drugo, oslanjanje na vlastite sokove i maslinovo ulje umjesto na prerađene masnoće čini jelo lakše probavljivim i zdravijim za kardiovaskularni sustav. Treće, kombinacija proteina (iz mesa ili ribe), složenih ugljikohidrata (iz krumpira) i obilja vlakana (iz ostalog povrća) čini peku kompletnim i uravnoteženim obrokom koji osigurava dugotrajan osjećaj sitosti. Naposljetku, korištenje svježih, neprerađenih sastojaka i aromatičnog bilja umjesto soli i umjetnih pojačivača okusa u skladu je s najsuvremenijim nutricionističkim preporukama.

Zaključno, dalmatinska peka je mnogo više od slasnog, krepkog jela. Ona je živi dokaz da tradicionalna kuhinja često intuitivno sadrži principe zdrave prehrane. Umjesto da je promatramo kao “grijeh” rezerviran za rijetke trenutke, trebali bismo je cijeniti kao primjer pametne pripreme hrane koja maksimizira okus i nutritivnu vrijednost. Bilo da se radi o hobotnici, teletini ili janjetini, peka pripremljena na tradicionalan način, s obiljem povrća i kvalitetnim maslinovim uljem, utjelovljuje duh Mediterana – zdravlje, užitak i zajedništvo u jednom tanjuru. To je jelo koje ne hrani samo tijelo, već i dušu, podsjećajući nas da najbolji okusi dolaze iz jednostavnosti i poštovanja prema namirnicama. ( Ordinacija.hr )

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo