Otkrijte kako korijen i lišće repe mogu podržati vaše zdravlje, smanjiti rizik od kroničnih bolesti i obogatiti svakodnevnu prehranu.
Repa je korjenasto povrće iz porodice kupusnjača, poznato čovjeku nekoliko tisuća godina. Njezin uzgoj započeo je na Bliskom istoku, a kroz povijest se njena uloga mijenjala – od cijenjene namirnice u Europi do stočne hrane. Do otkrića krumpira, repa je bila jedna od najzastupljenijih namirnica. U Ameriku su je donijeli iseljenici, a robovi su u prehranu uveli nutritivno vrijedno lišće, koje su vlasnici odbacivali.
Izgled i uzgoj repe
Korijen repe može biti bijele boje, okruglog ili duguljastog oblika, dok lišće varira od zelene do ljubičaste i crvene boje, ovisno o količini sunčeva svjetla. Repa najbolje uspijeva u umjerenoj klimi, dok u hladnim područjima zimi treba biti pohranjena izvan zemlje, a u toplijoj klimi korijen može postati drvenast i gubit će okus.
Manji korijen obično je slađi i nježniji, dok stariji postaje ljući i drvenast. Prilikom kupnje birajte čvrste korijene bez oštećenja i svježe listove jake zelene boje. Korijen čuvajte na hladnom i tamnom mjestu, a listove u hladnjaku nekoliko dana.
Nutritivna vrijednost – više od običnog povrća
Repa je izuzetno nutritivno bogata i niskokalorična namirnica. Jedna šalica (130 g) sirove repe sadrži samo 36,4 kalorije, zanemarivu količinu masti, 1,17 g proteina, 8,36 g ugljikohidrata, od čega je otprilike polovica prirodnih šećera, te 2,34 g prehrambenih vlakana.
Vitamin C djeluje kao snažan antioksidans, štiti stanice od oštećenja slobodnim radikalima i doprinosi zdravlju kože, imunološkog sustava te proizvodnji kolagena.

B vitamini, osobito B6 i folat (B9), igraju ključnu ulogu u metabolizmu energije, sintezi aminokiselina i proizvodnji crvenih krvnih stanica. Folat je posebno važan u trudnoći, jer podržava pravilan razvoj živčanog sustava fetusa.
Vitamin K, topiv u mastima, neophodan je za zgrušavanje krvi i očuvanje zdravlja kostiju. Nedostatak vitamina K povezan je s rizikom od osteoporoze i srčanih bolesti.
Minerali u repi, poput kalija, kalcija, fosfora, magnezija, mangana, željeza i cinka, doprinose raznim tjelesnim funkcijama. Kalij pomaže u regulaciji krvnog tlaka i ravnoteže tekućina, kalcij i fosfor jačaju kosti i zube, a magnezij i mangan podržavaju metabolizam i antioksidacijske procese u organizmu. Željezo je ključno za proizvodnju hemoglobina i prevenciju slabokrvnosti, dok cink igra ulogu u imunološkom sustavu i zacjeljivanju rana.
Repa sadrži i fitokemikalije poput izotiocijanata i sulforafana, spojeva sa sumporom koji pomažu u zaštiti stanica, imaju protuupalna svojstva i mogu pridonijeti smanjenju rizika od razvoja kroničnih bolesti. Iako su istraživanja još u ranoj fazi, preliminarni podaci ukazuju na potencijalne antikancerogene učinke ovih spojeva.
Vlakna u repi posebno su važna jer osim što pružaju osjećaj sitosti, pomažu regulirati probavu, stabiliziraju razinu šećera u krvi i podržavaju eliminaciju toksina. Redovita konzumacija vlakana povezuje se i sa smanjenim rizikom od upalnih bolesti crijeva, uključujući divertikulitis.
Korijen repe i zdravlje srca
Nitratno bogate namirnice poput repe mogu povoljno djelovati na zdravlje krvnih žila, snižavajući krvni tlak i sprječavajući nakupljanje trombocita u krvi. Visok udio kalija dodatno pomaže širenju arterija i izbacivanju natrija iz tijela. Antioksidansi i fitokemikalije iz repe doprinose smanjenju upale i podržavaju zdravlje srca.

Zaštita od kroničnih bolesti
Povećani unos povrća iz skupine kupusnjača, uključujući repu, povezan je s nižim rizikom od određenih vrsta raka. Fitokemikalije poput sulforafana i vitamina C iz repe pomažu u neutraliziranju slobodnih radikala i ometanju rasta tumorskih stanica.
Nutritivne dobrobiti lišća repe
Lišće repe sadrži visok udio vitamina K, A i C, folata te minerala poput kalcija, fosfora, magnezija, željeza i cinka. Konzumacija lišća doprinosi:
- Zdravlju kože i kose (vitamini A i C, željezo)
- Prevenciji slabokrvnosti (kombinacija vitamina C i željeza)
- Očuvanju jakih kostiju (vitamin K i kalcij)
- Prevenciji raka (sulforafan i antioksidansi)
- Podršci u regulaciji šećera u krvi i probavi (vlakna)
- Podršci mozgu i živčanom sustavu (kolin u lišću)
Preporučuje se kombinirati korijen i lišće u obrocima kako bi se maksimalno iskoristile nutritivne dobrobiti.
Priprema i upotreba repe
Repu možete jesti sirovu, kuhanu, pirjanu, u juhama, varivima, salatama ili kiselu kao tradicionalni zimski obrok. Crna repa u narodnoj medicini koristi se kao prirodni lijek za kašalj, posebno u kombinaciji s medom.

Mjere opreza
Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi (varfarin) trebaju kontrolirati unos vitamina K. Povrće bogato nitratima može, ako se nepravilno čuva, akumulirati štetne spojeve, pa osobe s rizikom od kardiovaskularnih problema trebaju konzultirati liječnika prije značajnijeg povećanja unosa.
(Ordinacija.hr)