Iako ju mnogi od nas ne koriste često u kuhinji, dunja je jako zahvalna namirnica. Najbolje ćete ju iskoristiti za pripremu ukusnih marmelada.
Bogata je dijetalnim vlaknima i bakrom, sadrži puno taninskih tvar, te je odličan izvor vitamina C. Ako ju do sada niste koristili, jesen je pravo vrijeme da dunju uključite u prehranu.
Potrebno vam je:
3 kn dunje
80 dag krupnog šipka
šećer
mahuna vanilije
Priprema:
1. Operite dunje i neočišćene i neoguljene narežite na komadiće. Rasporedite u lim i zalijte sa 2 dl hladne vode.
2. Kuhajte sat i pol u pećnici, zagrijanoj na 225oC. Ostavite u pećnici da se polako ocijedi preko noći.
3. Sutradan šipak kratko prokuhajte. Svaki plod prorežite, očistite od koštica i tvrdih niti.
4. Zalijte s malo vode i kuhajte dvadesetak minuta da šipak omekša. Protisnite (propasirajte) i izvažite, pa umiješajte 40 dag šećera na 50 dag voćne kaše.
5. Skuhane dunje protisnite (propasirajte) sa sokom, pa na svakih ¾ l dobivenog soka računajte 1 kg šećera pa umiješajte. Dodajte šipak i vaniliju.
6. Kad provri, smanjite temperaturu i miješajući kuhajte na niskoj temperaturi 20-30 minuta da se marmelada stvrdne.
Dobar tek!
S.J.