Novo istraživanje objavljeno u časopisu FASEB Journal otkriva da vitamin A ima ključnu ulogu u proizvodnji energije u stanicama i pojašnjava zašto previše ili premalo ovog vitamina ima kompleksan i negativan učinak na organizam.
Ova je činjenica iznimno važna zbog toga što kombinacija hrane, pića,
kozmetičkih proizvoda i dodataka prehrani koji sadrže dodatak vitamina A čine
predoziranje mogućim više no ikada prije.
Glavni izvori vitamina A su jetra,mliječni proizvodi, maslac, žutanjak i riba.
“Naš rad otkriva vrijednost i
potencijalnu štetnost upotrebe vitamina A u kozmetičkim proizvodima i
dodacima prehrani”, izjavio je Ulrich Hammerling, koautor studije
iz njujorškog instituta Sloan-Kettering Institute for Cancer Research.
“Iako manjak vitamina A u našem društvu nije veoma čest, njegova
pretjerana upotreba jest i mogla bi uzrokovati značajne nepravilnosti u procesu
stvaranja energije, što može utjecati na rast i smrt stanica.”
Iako je važnost vitamina A u prehrani i fetalnom razvoju dobro poznata,
dosad je bilo nejasno zašto nedostatak i predoziranje vitaminom A
uzrokuju široko rasprostranjene i snažne negativne učinke na naše organe. U
nedavno objavljenom radu, znanstvenici su koristili kulture stanica miševa i
ljudi koje sadrže specifične genske modifikacije molekularnih putova uključenih
u stvaranje energije u mitohondrijima. Te su stanice uzgajane u uvjetima sa i
bez dodanog vitamina A te je ispitivan utjecaj vitamina na različite korake u
proizvodnji energije.
Rezultati su pokazali da je retinol,
ključna sastavnica vitamina A, esencijalan za metaboličko zdravlje mitohondrija
te da se ponaša kao nutricionalni senzor za stvaranje energije u stanicama. Kad
se organizam nalazi u stanju s previše ili premalo vitamina A, mitohondriji ne
funkcioniraju pravilno, što može imati ozbiljne posljedice za organizam.
“Korištenje previše proizvoda koji u sebi sadrže dodatke vitamina A
moglo bi dovesti do negativnih, pa čak i fatalnih posljedica“, izjavio je Gerald Weissmann,
urednik časopisa u kojem je studija objavljena.
Izvor: Biologija.com.hr