Ako niste ljubitelj bakalara, predlažemo da na Badnjak svojim ukućanima priredite ovaj slastan riblji recept.
Vrijeme pripreme 1 sat i 15 minuta
Potrebne namirnice
30 g maslaca ili margarina
1 luk, sitno nasjeckan
1 struk celera bjelaša, narezan na ploške
2 kriške svježeg kruha, narezanog na kockice
1 žlica svježeg ili 1/2 suhog timijana
sol, papar
4 pastrve, očišćene
8 režnjeva slanine
listovi peršina ili celera za ukras
Priprema
1. Pastrvu pod mlazom tekuće vode očistiti. Unutrašnjost ribe posoliti i popapriti.
2. U tavi otopite maslac, dodajte luk i celer, pirjajte oko 5 minuta dok ne omekša. Maknite s vatre, dodajte kruh, timijan pa posolite i popaprite. Sve dobro izmiješajte.
3. Pećnicu zagrijte na 230 °C.
4. Mješavinu kruha razdijelite na jednake dijelove i napunite pastrve. Po potrebi pričvrstite sa čačkalicama.
5. Pastrve omotajte s po dva režnja slanine. Poslažite u posudu za pečenje i pecite 35-40 minuta tj. dok se meso ne počne raslojavati na lagani dodir vilicom, a slanina ne postane hrskava.
6. Servirajte ukrašeno listovima celera ili peršina.
Nada Duhović
Just good food