Vjerojatno znate kako je mrkva izvrsna hrana za oči! No i zeleno voće i povrće ima isti učinak, pokazalo je istraživanje sveučilišta Georgia.
Zeleno lisnato povrće i voće “u boji” utječe na naš vid, te može spriječiti
bolesti oka povezane sa starenjem, pokazala je studija objavljena u časopisu Journal of Food Science.
Naime, takve namirnice sadrže karotenoide, poput luteina i zeaksantina, koji igraju važnu ulogu
u zaštiti retine oka, rekao je Billy R. Hammond, PhD, autor studije i profesor
eksperimentalne psihologije na sveučilištu Georgia.
Lutein i zeaksantin pomažu u smanjivanju nelagode i poteškoća izazvanih blještanjem,
pojačanim kontrastima, smanjuju vrijeme oporavka od fotostresa, te popravljaju
vizualni domet oka.
Učinak luteina i zeaksantina važni su jer potencijalno mogu popraviti vid
biološkim i prirodnim putovima. No, iako se u prirodi nalazi oko 600
karotenoida, samo dio njih mogu uspješno apsorbirati ljudi – putem hrane.
Naravno, mrkva je napoznatija namirnica koja obiluje karotenodima. No, i ostalo voće i povrće ima isti učinak. Stoga za zdravu dozu luteina and zeaksantina jedite puno kelja, špinata i ostalo zeleno lisnato
povrće.
Zdrava i pomno odabrana prehrana zaštit će vas od bolesti oka i prorijediti vaše odlaske okulistu. A to i jest cilj, zar ne?
D.Š.