Kuhana riža, riba, piletina… riječ je o dobro nam poznatim namirnicama koje smiruju nadraženi želudac. Ako ih pripremite na drugačiji način, njihov će okus goditi i nepcu.
Protiv zatvora
Salata s grahom
Potrebno: 100 g bijelog graha, srce
endivije, 6 oraha, celer, peršin ili kopar, djevičansko maslinovo ulje,
sol i polovica limuna Narežite salatu i celer na sitne komade, očistite
orahe i pomiješajte ih s grahom. Pripremite smjesu od maslinovog ulja,
malo soli, usitnjenog peršina (odnosno kopra, po želji) i nekoliko kapi
limunova soka.
Protiv proljeva
Riža s oslićem
Potrebno: 100 g riže, 100 g oslića, voda, djevičansko maslinovo ulje, sol
U lim za pečenje stavite rižu i dvostruko toliko vode. Očistite oslić, narežite ga na komade, pa stavite u vodu. “Kuhajte” u pećnici 18 minuta. Izvadite i ostavite da se hladi 8 do 10 minuta prije no što servirate.
Za slab apetit
Špageti s voćem
Potrebno: 100 g špageta, očišćeni orasi, 6 očišćenih lješnjaka, 1 žlica badema, 1 žličica maslaca, 1 žlica naribanog parmezana, paprika, 5 žlica vrhnja, djevičansko maslinovo ulje, sol
Skuhajte špagete u kipućoj vodi, u koju ste dodali žlicu ulja, pa ocijedite. Nasjeckajte što sitnije bademe, orahe i lješnjake. Izmiješajte s maslacem, vrhnjem i malo paprike. Dodajte mješavinu špagetima, promiješajte drvenom žlicom, te na kraju pospite naribanim sirom.
Protiv mučnina i povraćanja
Omlet s bakalarom
Potrebno: 75 g bakalara, 1 mala zelena paprika, 2 jaja, djevičansko maslinovo ulje
Namačite bakalar 24 sata, u međuvremenu triput promijenite vodu. Usitnite, pa uklonite kožu i kosti. Papriku narežite na rezance, te propirjajte na ulju. Dodajte bakalar, te kuhajte na laganoj vatri. Na kraju umutite jaja i umiješajte ih u već pripremljeni bakalar.
Ako vas hrana više ne privlači
Salata s piletinom
Potrebno: pileća prsa bez kože i
kostiju, 1 naranča, pola endivije, 1 žličica limunova soka, djevičansko
maslinovo ulje, sol i malo paprike
Piletinu skuhajte na pari, a kad je gotova, ostavite da se ohladi.
Dobro operite salatu, pa ju sitno natrgajte. Dodajte dobro očišćenu
naranču (pazite da ne ostane bijelog dijela uz koru), narezanu na
komadiće. Piletinu narežite na rezance, dodajte salati, pa začinite
maslinovim uljem, limunom i solju po ukusu.
K. R.