Dagnje ili mušule, vjerojatno je najpoznatija vrsta školjki u nas, ali i u svijetu. Ja ih koristim kad radim rižoto s plodovima mora, kao obavezan sastojak paelli, pizzi s plodovima mora ili kad radim vrlo poznato jelo bez kojeg mi ni jedno ljetovanje ne prolazi – dagnje na buzaru…
Ovaj put sam ih napravila na malo drugačiji, profinjeniji način, kao predjelo ili pikantan “snack”, kratko zapečene, s mljevenom paprikom i sjeckanim bademima. Preukusne, uživali smo u svakoj… Čak i u ovoj hladnoj zimskoj idili na kratko smo se u mislima vratili vrućim ljetnim večerima…
Potrebni sastojci
2 kg svježih dagnji
4-5 žlica nasjeckanih badema
1 mala žličica mljevene ljute paprike
1 žličica slatke mljevene paprike
2 žlice sitno sjeckanog peršina
2 češnja češnjaka
malo soli
maslinovo ulje
Priprema
1. Školjke dobro operite pod mlazom vode, zatvorene izdvojite i ostavite ih da se ocijede. U lonac s vodom stavite školjke, poklopite ih i kuhajte 10-ak minuta dok se ne otvore. Zatvorene bacite.
2. Gornju polovicu školjke maknite, pa ih s ljuskom prema dolje poslažite u veći lim za pečenje ili vatrostalnu posudu. Pećnicu zagrijte na 200° C.
3. Bademe sitno nasjeckajte pa ih pomiješajte s nasjeckanim češnjakom, svježim peršinom, mljevenom paprikom i 3-4 žlice maslinovog ulja. Pripremljenu smjesu rasporedite po dagnjama i pecite oko 7-10 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
Nada Duhović
Just good food
I vi volite pripremati zdrave recepte? Sudjelujte u kulinarskom natjecanju dm-a i Ordinacija.hr
Više informacija potražite na: dm i Ordinacija.hr zajedno u kampanji “Kuham zdravo”!