Istraživanje je analiziralo kratkoročne i dugoročne rezultate dvije vrste popularnih dijeta. Bitku je dobio režim prehrane s malo masnoća.
Tri
godine nakon što su krenule na dijetu, pretile osobe koje su se odlučile za
Atkinsovu dijetu (malo ugljikohidrata) su dobile gotovo svu izgubljenu težinu.
S druge strane, osobe koje su slijedile dijetu s malo masnoća su nastavile
gubiti suvišne kilograme. Međutim, nitko od ispitanik nije dobio zavidnu
“manekensku” liniju.
Nakon
tri godine, osobe koje su unosile malo ugljikohidrata su bile lakše za 2,27 kilograma, dok
su ispitanici iz skupine s malim unosom masti smršavili gotovo 4,55 kilograma.
Svi
su ispitanici bili vrlo pretili s indeksom tjelesne mase većim od 43. Oko 39
posto je bolovalo od dijabetesa, a 43 je imalo metabolički sindrom – skup
simptoma koji upućuju na bolesti arterija i dijabetes u budućnosti.
Jedna
je skupina ispitanika krenula dijetu i smanjila unos kalorija za 500 kalorija
dnevno, te jela najviše 30 posto kalorija iz masti, dok je druga skupina ograničila
unos ugljikohidrata za 30
grama dnevno (ekvivalent dvije šnite kruha), ali nije
smanjila unos kalorija.
Ovi
su dugoročni rezultati u potpunosti suprotni kratkoročnima, kojima su se
stručnjaci posvetili prije nekoliko godina.
Prethodna studija iz 2003. godine koju
su proveli istraživači Sveučilišta Pennsylvania sagledala je kratkoročne
rezultate dviju dijeta, prema kojoj je dijeta s manjim unosom ugljikohidrata
uspješnija za pretile osobe. Nakon šest mjeseci, pretile osobe su prosječno
izgubile 5,91
kilograma ako su slijedile dijetu s malo ugljikohidrata,
u usporedbi s 2,05
kilograma, koliko su izgubili ispitanici na dijeti s
malim unosom masnoća.
“Ljudima
je teško pridržavati se dijete s malo ugljikohidrata. Mogu ju slijediti šest
mjeseci, ali onda se postupno vrate na početak. Dijete s malo masnoća su
jednostavnije”, tvrdi doktorica Marion Vetter, direktorica Centra za
težinu i poremećaje u prehrani.
“Istraživanje
nadalje potvrđuje kako brzi gubitak težine vodi do brzog povrata te težine. Kada pokušate
polagano smršavjeti, šanse su da ćete i zadržati novu liniju”, smatra
Liona Sandon, profesorica kliničke prehrane.
K. Horvat