Rolada je vrlo ukusna i aromatična, nadjevena je pirjanim ili domaćim kuhanim jabukama s dodatkom cimeta i mljevenih oraha. Biskvit je izrazito mekan i lagan…
Potrebni sastojci
5 jaja
10 dag šećera
4 žlice vode
12 dag brašna
ribana limunova korica
Za nadjev
1 kg jabuka
15 dag šećera
5 žlica mljevenih oraha
1 vanilin šećer
limunova korica
1/2 žličice cimeta
šećer u prahu za posipanje
Priprema
1. Pećnicu zagrijte na 170° C. Veći kalup (može onaj iz pećnice) obložite papirom za pečenje.
2. Bjelanjke odvojite od žutanjaka, pa istucite čvrsti snijeg, postupno dodajte vodu naizmjenično sa šećerom dok se isti ne otopi. Lagano umiješajte žutanjke, jedan po jedan, brašno i malo naribane limunove korice. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite 15-20 minuta, pazeći da se ne prepeče.
3. Gotov biskvit zajedno s papirom za pečenje premjestite na radnu površinu ili kuhinjsku krpu, pa ga odmah zarolajte zajedno s papirom za pečenje, pustite da se ohladi.
4. Za to vrijeme ogulite i naribajte jabuke. Pirjajte ih na laganoj vatri zajedno sa šećerom dok se sav sok ne reducira. Na kraju umiješajte cimet, mljevene orahe i vanilin šećer. Dodajte još malo naribane limunove korice.
5. Hladan biskvit odmotajte, maknite papir za pečenje, pa ga ravnomjerno premažite nadjevom od jabuka. Savijte ga ponovno u roladu, pospite šećerom u prahu, prohladite i servirajte.
Nada Duhović
Just good food