Ova torta navodno potječe još iz 19. stoljeća, a riječ je o jednoj od najpopularnijih torti ikad.
Potrebni sastojci
6 jaja
2 žlice vruće vode
170 g šećera
170 g oštrog brašna
malo naribane limunove korice
Za kremu
250 g čokolade za kuhanje
100 g šećera u prahu
1 žlica instant kave
320 g omekšalog maslaca
Za karamel glazuru
200 g šećera
1 žličica maslaca
1 žlica svježeg limunova soka
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 200° C. Dok se ona grije, žumanca, vodu i 140 g šećera pjenasto izmiksajte, pa dodajte naribanu limunovu koricu. Gore prosijte brašno, umiješajte ga i na kraju dodajte snijeg od bjelanaca u koji ste dodali prstohvat soli i preostalih 30 g šećera.
2. Na komadu papira za pečenje nacrtajte krug promjera 26 cm, okrenite ga, pa unutar kruga razmažite malo pripremljene biskvitne smjese. Biskvit pecite oko 6 minuta. Kad je gotov, lagano ga odvojite od papira i stavite da se ohladi na rešetki za kolače. Na isti način ispecite još 7 kora.
3. Čokoladu natrgajte, pa ju otopite na pari i ostavite na sobnoj temperaturi da se temperira. Prosijte šećer u prahu. Instant kavu otopite u 50 ml vruće vode, pa ju pustite da se ohladi. U pjenasto izrađen omekšali maslac, malo po malo naizjence dodajte otopljenu čokoladu, šećer u prahu i kavu. Dio kreme odmah odvojite, napunite slastičarsku vrećicu s velikim zvjezdastim nastavkom i stavite na hladno.
4. Biskvitne listove jedan po jedan premažite kremom i stavljajte jedan na drugi. Istom kremom premažite i stranice torte. Na njen vrh stavite posljednji nenamazani biskvit koji prethodno oštrim nožem izrežite na 16 jednakih dijelova. U manjoj tavi karamelizirajte šećer s maslacem i limunovim sokom, pa dobivenom glazurom prelijte tortu. Karamel razmažite malo nauljenim nožem i odmah zarežite po već izrezanim biskvitnim kriškama. Ostavite da se stisne. Na kraju na svaku krišku naštrcajte ružicu od ostavljene kreme iz spremljene slastičarske vrećice.
Nada Duhović
Just good food