Blitvu mnogi jedu kao prilog ribi, netko od nje spravi finu juhicu, netko njome puni razne mesne rolade, a meni je nakon malo “mozganja” za nečim novim, palo na pamet da bi ju mogla puniti, kao “sarmice”.
Punjene naravno finom mješavinom s mljevenim mesom, na kraju sve preliveno finim umakom na bazi bešamela. Lagano, ukusno, sočno, zdravo i najbitnije – brzo je nestalo…
Potrebni sastojci
blitva,10 – 14 većih listova
400 g miješanog mljevenog mesa
1 jaje
1 žemlja od prethodnog dana
1 glavica luka srebrenca
2 češnja češnjaka
1 šalica kuhane i prohlađene riže
sol, papar
1 žličica slatke mljevene crvene paprike
1 vezica svježeg i sitno nasjeckanog peršina
maslac
2 žlice brašna
300 ml mlijeka
250 ml jušnog temeljca (može kocka)
Priprema
1. Blitvu očistite, peteljke skratite i operite. Blanširajte ju u kipućoj slanoj vodi, oko 1 minutu. Istovremeno skuhajte rižu, a žemlju namočite u vodu da omekša.
2. Izmiješajte meso, sitno nasjeckani luk, nasjeckan češnjak, jaje, umiješajte namočenu žemlju, prohlađenu rižu, posolite, popaprite, dodajte sjeckani peršin i mljevenu slatku papriku. Sve dobro izmiješajte.
3. Listove blitve napunite mesnom smjesom i zarolajte u “sarmice”. Poslažite ih u maslacem namaštenu vatrostalnu zdjelu. Na svaku “sarmicu” žličicom poslažite male listiće maslaca i sve 20-ak minuta zapecite u zagrijanoj pećnici na 200° C.
4. Dok se savitci peku, na dvije žlice maslaca prepržite dvije žlice brašna, postupno umiješajte 300 ml mlijeka i jušni temeljac. Kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta dok se umak malo ne zgusne. Posolite i popaprite.
5. Pečene “sarmice” servirajte u tanjure, prelijte umakom i poslužite.
Nada Duhović
Just good food