Uz iznimku mrkve, tikvice je povrće koje sadrži najviše betakarotena (više od 150 posto preporučene dnevne količine), te je odličan izbor za očuvanje dobrog vida.
Studija sveučilišta Harvard, koja je uključila medicinske sestre, a
trajala 12 godina, pokazala je kako su žene koje su jele voće i povrće bogato
betakarotenom imale 39 posto manje šanse za obolijevanje od katarakta. Uz
špinat i slatki krumpir, tikvice su bile jedno od povrća koje je najviše štitilo
od katarakta.
Zanimljivo je, pritom, kako se kod žena koje su jele mrkvu rizik
od katarakta nije smanjio. Stručnjaci to objašnjavaju činjenicom da, za razliku
od mrkve, tikvice sadrže puno kalija. Kalij pomaže u sprječavanju visokog
krvnog tlaka, koji doprinosi nastajanju katarakta.
Tikvice sadrže i više od trećine preporučene dnevne količine vitamina C. Ovaj
antioksidans štiti oči od one vrste oksidativnog oštećenja koje uzrokuje
bolesti očiju poput katarakta.
Znate li koje su sve prednosti konzumiranja tikvica? Ovo zeleno povrće:
- pomaže očuvanju dobrog vida
- istraživanja potvrđuju kako prehrana obogaćena betakarotenom
smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja - smanjuje rizik od bolesti koronarnih arterija
- vitamin C štiti od raka i srčanih bolesti, te pomaže tijelu u obrani od
virusnih infekcija - kalij održava normalnu ravnotežu tjelesnih tekućina, normalni krvni tlak i rad
srca
D. Š.