Mrkva ima snažno antiseptičko svojstvo. Ovo povrće vedre boje osnažuje psihu, sprječava bolesti srca, karcinom, makularnu degeneraciju i pomaže u kontroli dijabetesa.
Prevencija kardiovaskularnih bolesti
Nedavno je britansko istraživanje pokazalo da svakodnevna konzumacija 2 dl svježe iscijeđenog
 mrkvinog soka smanjuje razinu kolesterola za nevjerojatnih 11 posto. A upravo visoka razina kolesterola predstavlja rizik za
 kardiovaskularne bolesti. Stoga je pravo vrijeme da u svakodnevnu prehranu uključite
 ovo ljekovito povrće.
 
Prevencija karcinoma
Konzumacija betakarotena poput onog iz mrkve pokazala je snažnu povezanost
 sa smanjenjem rizika od karcinoma, pogotovo raka pluća. Nedavno je britansko
 istraživanje pokazalo kako povećanje unosa betakarotena od 1.7 do 2.7 mg dnevno
 u značajnoj mjeri snižava vjerojatnost od raka pluća za više od 40 posto. Mrkve
 u prosjeku sadrže oko 3 mg betakarotena. Osim toga, svakodnevna konzumacija
 mrkvica bogatih vlaknima snižava rizik od raka debelog crijeva za oko 24 posto.
Makularna degeneracija
Riječ je o učestaloj očnoj bolesti, pogotovo kod starije populacije. Brojna
 su istraživanja pokazala kako konzumacija povećanih količina betakarotena snižava
 vjerojatnost za razvoj ove bolesti i to gotovo 40 posto. Zaključak: jedite
 mrkvicu!
Mrkva godi zdravlju
Ovo narančasto povrće može pomoći u regulaciji razine
 šećera u krvi jer sadrži karotenoide. 
 Osim već navedenih pogodnosti,
 mrkva može poslužiti i kao lijek za probleme
 s jetrom. Mrkvino ulje je iznimno
 korisno za osobe sa suhom kožom, čineći ju mekšom i glađom. Ako pak imate problema
 s želucem ili probavnim sustavom, pijte mrkvin sok!
K. R.

Prevencija karcinoma


