Isprobajte klasični francuski specijalitet u potpuno novom ruhu i prepustite se sjajnom spoju okusa prhkog tijesta, tri vrste sira, opore rikule i sočnih rajčica.
Sastojci za 8-10 komada (promjera 10cm)
Tijesto:
350 g brašna
žličica soli
225 g maslaca
4-5 žlica ledene vode
1. Brašno i
sol stavite u multipraktik i kratko ga uključite tako da se sastojci dobro
izmiješaju. Zatim dodajte na kockice narezan hladni maslac i uključite
multipraktik. Miksajte dok ne dobijete smjesu nalik sitnim mrvicama (oko 15-20
sekundi). Potom dodajte ledenu vodu (najbolje bi bilo da je pola sata prije
izrade tijesta držite u hladnjaku). Prvo stavite 4 žlice i miksajte dok se
tijesto lagano ne počne formirati u kuglu (oko 30 sekundi). Po potrebi dodajte
još žlicu (ili više) vode. Zatim tijesto izvadite na lagano pobrašnjenu plohu i
vrlo ga kratko rukama mijesite. Oblikujte ga u disk i zamotajte u prozirnu
foliju te stavite u hladnjak na 30 min. Tijesto možete napraviti i ručno,
ukoliko nemate multipraktik, ali morate raditi brzo i pobrinite se da su vam
ruke hladne kako se maslac ne bi počeo topiti.
2. Nakon što je tijesto odstajalo, razvaljajte ga na pobrašnjenoj plohi ili između
dva sloja prijanjajuće folije na debljinu od oko 2 milimetra. Tijesto utisnite
prstima u kalupiće promjera 10 cm te dno na nekoliko mjesta izbockajte vilicom.
Ostatak tijesta ponovo skupite, zamijesite i razvaljajte te iskoristite. Bilo
bi šteta da se baci, nije li tako? Tako pripremljeno
tijesto pecite na 180°C oko 5 minuta, a potom ga izvadite i napunite nadjevom.
Nadjev:
200 g svježeg sira
100 g gorgonzole
100 g mozzarele
70 g rikule
150-200 g mini rajčica
2 režnja češnjaka
malo maslinovog ulja
svježi timijan i bosiljak
sol, papar, muškatni orašćić
1. Rikulu dobro operite, posušite i narežite na manje komade. Češnjak,
bosiljak i timijan sitno nasjeckajte i prelijte s malo maslinovog ulja.
Dodajte oprane i osušene mini rajčice, malo posolite i popaprite, dobro
promiješajte i ostavite ih da se mariniraju.
2. Svježi sir
propasirajte, a gorgonzolu i mozzarelu narežite na male kockice. Svježi sir i
gorgonzolu pomiješajte, posolite i popaprite te dodajte muškatnog oraščića
prema ukusu.
3. Na
polupečeno rijesto stavite malo mješavine sira, a potom na njega rasporedite
listiće rikule. Po rikuli pospite malo mozzarele i na vrh stavite 2-3
marinirane rajčice. Sve zajedno poškropite sa malo marinade. Pecite na 180°C
oko 15 minuta, tj. dok ne dobiju lijepu smećkastu boju.
NAPOMENA:
Ako želite napraviti jedan veliki quiche, povećajte količinu sireva u nadjevu.
Svih ostalih sastojaka bit će vam dovoljno za jedan quiche promjera 25-30 cm.
Monika Topolko
Sweet
Sensation