Predstavljamo vam laganu desertnu kremu ili mousse od lavande. Blagog je okusa lavande, a u kombinaciji s ukusnom karamelom, karameliziranim smokvama i cimetom, taj okus dolazi do pravog izražaja…
Potrebni sastojci
300 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
2 žličice posušenih cvjetića lavande
5 listića želatine
3 žumanca
100 g šećera
1 vanilin šećer
150 g svježeg sira
2 svježe smokve
2 žlice maslaca
2 žlice soka od limuna
žličica cimeta
lavanda za ukrašavanje
Priprema
1. Zakuhajte u loncu mlijeko,
100 ml slatkog vrhnja i cvjetiće lavande. Maknite s vatre i ostavite da odstoji
15 minuta.
2. Želatinu namočite da omekša, a žumance kremasto
stucite na pari sa 75 g šećera. Procijedite mlako mlijeko s lavandom, a
želatinu ocijedite i otopite u mlijeku. Zajedno sa svježim sirom mlijeko polako
gumenom žlicom umiješajte u smjesu od žumanaca. Stucite i pažljivo umiješajte
preostalo slatko vrhnje. Kremu raspodijelite u čaše i ostavite u
hladnjaku najmanje (oko) 3 sata.
3. Smokve izrežite na kriške. Zagrijte maslac i karamelizirajte
preostali šećer. Dodajte smokve, limunov sok i žličicu cimeta, pa malo
zagrijte. Kad se smjesa ohladi, raspodijelite je po desertu. Ukrasite
cvjetićima lavande.
Nada Duhović
Just good food