Prije no što navalite na sljedeću porciju pohanog kruha ili vafla, možda biste trebali razmisliti o premazivanju istih čistim javorovim sirupom.
Naime, znanstvenica Navindra Seeram sa Sveučilišta Rhode Island je u čistom kanadskom javorovom sirupu pronašla više
od 20 ljekovitih spojeva! Njih 13 je novootkriveno.
Međutim, to nije sve.
Za nekoliko antioksidativnih, novootkrivenih spojeva je utvrđeno kako imaju
antikancerogena, antibakterijska i antidijabetička svojstva.
Tijekom proučavanja javorovog sirupa, znanstvenica Seeram
je pronašla i fenole – korisnu vrstu antioksidativnih spojeva
otkrivenih u bobičastom voću. Stručnjaci se slažu da su rezultati uzbudljivi jer mnogi ljudi, u većini slučajeva, ne mogu povjerovati da takav slatki proizvod sadrži zdrava biološka
svojstva.
“Naša poruka glasi: ako imate potrebu ili naviku stavljati sirup na palačinke,
svakako odaberite pravi javorov sirup! Iako smo svjesni da on može biti dosta skuplji
od kopija, samo ćete originalnim javorovim sirupom u organizam unijeti hranjive
sastojke”, zaključuju istraživači.
K. R.
Foto: Wikimedia Commons