Konzumacija povećane količine vitamina E kroz prehranu, povezana je s nižim rizikom od demencije i Alzheimerove bolesti, objavio je časopis Archives of Neurology.
Stručnjaci vjeruju da oksidativni
 stres (oštećenje stanica uzrokovanih izloženošću kisiku) – ima ulogu u razvoju
 Alzheimerove bolesti. Eksperimentalni podaci upućuju na to da se
 antioksidansima, hranjivim tvarima koje pomažu popraviti spomenutu štetu, organizam
 može zaštititi od degeneracije stanica živčanog sustava.
 Kako biste u organizam unijela četiri važna antioksidansa: vitamin E,
Kako biste u organizam unijela četiri važna antioksidansa: vitamin E,
 vitamin C, beta karoten i flavonoide, predlažemo da konzumirate sljedeće
 namirnice:
- Vitamin E: margarin, suncokretovo ulje, maslac, sojino ulje i majoneza
-  Vitamin C: naranče, kivi, sok
 od grejpa, grejp, karfiol, crvena
 paprika i crveni kupus
- Beta karoten: mrkva, špinat, juha od povrća, salata endivija i rajčice
- Flavonoidi: čaj, luk, jabuke i mrkve
Stručnjaci poručuju da osobe koje konzumiraju povećane količine vitamina E (oko
 18.5 miligrama po danu) imaju 25 posto manju vjerojatnost za razvoj demencije
 od osoba koje u organizam unose 9 miligrama
 dnevno. Konzumacija vitamina C,
 beta karotena i flavonoida nije povezana s rizikom od demencije.
“Mozak je mjesto
 visoke metaboličke aktivnosti, što ga čini ranjivim na oksidacijsko oštećenje.
 Spora akumulacija takvih oštećenja tijekom života može doprinijeti razvoju
 demencije. Vitamin E kao snažan antioksidans topljiv u masnoći može pomoći u zaustavljanju patogeneze demencije”,
 zaključili su znanstvenici.
K. R.




