Konzumacija povećane količine vitamina E kroz prehranu, povezana je s nižim rizikom od demencije i Alzheimerove bolesti, objavio je časopis Archives of Neurology.
Stručnjaci vjeruju da oksidativni
stres (oštećenje stanica uzrokovanih izloženošću kisiku) – ima ulogu u razvoju
Alzheimerove bolesti. Eksperimentalni podaci upućuju na to da se
antioksidansima, hranjivim tvarima koje pomažu popraviti spomenutu štetu, organizam
može zaštititi od degeneracije stanica živčanog sustava.
Kako biste u organizam unijela četiri važna antioksidansa: vitamin E,
vitamin C, beta karoten i flavonoide, predlažemo da konzumirate sljedeće
namirnice:
- Vitamin E: margarin, suncokretovo ulje, maslac, sojino ulje i majoneza
- Vitamin C: naranče, kivi, sok
od grejpa, grejp, karfiol, crvena
paprika i crveni kupus - Beta karoten: mrkva, špinat, juha od povrća, salata endivija i rajčice
- Flavonoidi: čaj, luk, jabuke i mrkve
Stručnjaci poručuju da osobe koje konzumiraju povećane količine vitamina E (oko
18.5 miligrama po danu) imaju 25 posto manju vjerojatnost za razvoj demencije
od osoba koje u organizam unose 9 miligrama
dnevno. Konzumacija vitamina C,
beta karotena i flavonoida nije povezana s rizikom od demencije.
“Mozak je mjesto
visoke metaboličke aktivnosti, što ga čini ranjivim na oksidacijsko oštećenje.
Spora akumulacija takvih oštećenja tijekom života može doprinijeti razvoju
demencije. Vitamin E kao snažan antioksidans topljiv u masnoći može pomoći u zaustavljanju patogeneze demencije”,
zaključili su znanstvenici.
K. R.