Vrganji imaju finu orašastu aromu, a odlični su u kombinaciji s tjesteninom, rižom, mesom, divljači ili jednostavno prokuhani i poprženi s jajima i s puno luka.
Najlakše ćete ih naći početkom ljeta ili rane jeseni… Ja sam ih ovaj put
odlučila napraviti na potpuno jednostavan način, uz spaghette, u umaku od
vrhnja… uživali smo svi, uključujući i baku (mamu)…
Potrebni sastojci
1/2 kg svježih vrganja
1 žlica maslaca
malo maslinova ulja
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
400 ml povrtne juhe (može kocka)
1 dcl vrhnja za kuhanje
3-4 žlice svježeg nasjeckanog peršina
sol, papar
špageti
Priprema
1. Zagrijte povrtnu juhu ili skuhajte povrtnu
kocku, pa joj dodajte 400 g očišćenih i tanje nasjeckanih svježih vrganja,
kuhajte 20-ak minuta na laganoj vatri. Oljuštite i nasjeckajte jednu veću
glavicu luka i 2 režnja češnjaka. Špagete skuhajte i procijedite.
2. Preostalih 100 g nasjeckanih vrganja popržite
na vrućem ulju i maslacu, dodajte luk i češnjak i kratko propirjajte, posolite
i popaprite.
3. Umiješajte povrtni temeljac zajedno s
vrganjima, smanjite vatru i pustite da se krčka 5-7 minuta. Umiješajte vrhnje i
2 žlice nasjeckanog peršina, te začinite po želji.
4. Tjesteninu ocijedite i poslužite s umakom,
pospite ostatkom nasjeckanog svježeg peršina.
Nada Duhović
Just good food