Ljeto je, i ja doslovno uživam u svakom njegovom danu. Ova predivna, osvježavajuća, lagana (bez imalo maslaca ili margarina), ljetna torta sa sirom i bademima je napravljena po receptu iz prošlomjesečnog časopisa “Čarolija okusa”… Ukusan biskvit s bademima, krema od sira i slatko vrhnje te crveni ribiz…
Potrebni sastojci
6 jaja
180 g šećera
1 vanilin šećer
120 g brašna
80 g Gustina
1 žličica praška za pecivo
100 g badema u listićima
Za nadjev
400 g crvenog ribiza
4 žlice šećera
500 g posnog svježeg sira
1/2 l slatkog vrhnja
Priprema
1. Pećnicu zagrijte na 175° C. Dotad odvojite bjelanjak
od žumanjaka, pa žumanjke pjenasto umutite s 90 g šećera i vanilin šećerom. Bjelanjke stucite u snijeg, pa pomalo umiksajte i preostalih 90 g šećera. Stavite bjelanjke
povrh žumanjaka, pa po tome prosijte brašno pomiješano s Gustinom i praškom za
pecivo, pa sve dobro izmiješajte. Biskvitnu smjesu podijelite na četiri dijela,
pa od svakog ispecite koru u kalupu obloženom papirom za pečenje tako što ćete
ju posuti s 1/4 bademovih listića i potom 15-ak minuta peći u zagrijanoj
pećnici. Pečene kore ohladite.
2. Ribiz operite pod mlazom hladne vode,
posušite, skinite s peteljki, pa pomiješajte s dvije žlice šećera. Sir
promiksajte da postane kremast i gladak, a zatim u njega primiješajte slatko vrhnje
stučeno sa preostale dvije žlice šećera, pa umiješajte i ribize. Dobivenom
kremom nadjenite kore s bademima, ukrasite ribizima.
Nada Duhović
Just good food