Rajčica i mozzarella, toliko poznata talijanska kombinacija, ovaj put pretočena u ukusan umak, koji će ovim poprženim purećim okruglicama dati dodatnu sočnost… i naravno uz rajčicu uvijek ide svježi bosiljak! Poslužite uz tjesteninu, rižu ili pire i uživajte u ovom jednostavnom, a sjajnom jelu!
Potrebni sastojci
1/2 kg mljevenog purećeg mesa
3 žlice punomasnog vrhnja
1 jaje
3 žlice krušnih mrvica
3 žlice svježeg sjeckanog peršina
sol, papar
2 češnja češnjaka
1 luk srebrenac ili obični
maslinovo ulje
3-4 žlice koncentrata rajčice
1 limenka nasjeckanih pelata
125 g mozzarelle
nekoliko svježih listića bosiljka
Priprema
1. Oba luka očistite i na sitno nasjeckajte, stavite sa strane. Meso izmiješajte sa vrhnjem, 1 žlicom koncentrirane rajčice, krušnim mrvicama, sjeckanim peršinom, jajem, solju i sve popaprite. Dobro sve izmijesite pa od smjese oblikujte 14-16 okruglica, koje zatim popržite na malo maslinova ulja, 5-10 minuta sa svih strana. Popržene okruglice izvadite na tanjur i stavite na stranu.
2. U tavu dodajte još malo ulja pa popržite pripremljen i nasjeckan luk, dodajte dvije žlice koncentrata rajčice te pelate iz limenke. Pustite da sve provri, pa u tavu s umakom vratite popržene okruglice. Posolite, popaprite i po potrebi dodajte malo vruće juhe ili vode. Pustite da sve zajedno kuha još 10-tak minuta na tihoj vatri.
3. U gotovo jelo dodajte narezanu mozzarellu koju pustite da se malo otopi. Jelo ukrasite i začinite svježim bosiljkom. Poslužite uz tjesteninu rižu ili pire.
Nada Duhović
Just good food