Namirnice koje sadrže antioksidanse, žitarice od cjelovitog zrna i vitalne masne kiseline, mogu smanjiti rizik od ubojitih bolesti, uključujući i bolesti srca, Alzheimerovu bolest i dijabetes.
Rezultati istraživanja švedskog Sveučilišta
Lund su pokazali da konzumacija raznolike hrane, a ne samo pojedinih namirnica s protuupalnim učinkom čini
čuda.
Znanstvenici su do ovakvog zaključka došli na temelju
istraživanja u kojem su sudjelovale 44 pretile
osobe u dobi između 50. i 75. godina. One su kroz četiri tjedna istraživanja konzumirale
hranu koja smanjuje upale u tijelu, pretilost, dijabetes tipa 2 i
kardiovaskularne bolesti.
Spomenuta prehrana je obilovala antioksidansima, namirnicama niskog
glikemijskog indeksa, omega 3 masnim kiselinama, cjelovitim proizvodima,
probioticima i dijetalnim vlaknima. Sudionici
istraživanja su uz to konzumirali masnu ribu, ječam, sojine proteine,
borovnice, bademe, cimet, ocat i određene vrste integralnog kruha.
“Rezultati su premašili naša očekivanja. Stoga se nadamo
da će oni potaknuti na intenzivniju konzumaciju raznolikih namirnica, a time i
bolju prevenciju bolesti. Iako ne možemo s točnom
sigurnošću reći koje namirnice imaju veći ili manji utjecaj na zdravlje, čvrsto vjerujemo u ideju kombiniranog učinka”, izjavila je Inger
Björck, profesorica švedskog Sveučilišta Lund.
K. R.