Ako tražite način kako povisiti razinu dobrog kolesterola, ne morate dalje tragati od osnovne kuhinjske namirnice – jabučnog octa!
Američki stručnjaci tvrde kako konzumacija
 jabučnog octa može poboljšati stanje vašeg kolesterola za samo osam tjedana i
 namjerili su se na dokazivanje ove hipoteze kliničkim istraživanjem.
U svoju su studiju uključili 120 osoba, od kojih
 će polovica uzimati jabučni ocat svaki dan, dok će druga polovica konzumirati
 placebo otopinu kroz razdoblje od osam tjedana. Istraživači Sveučilišta
 Minnesota smatraju kako će se razina dobrog kolesterola (HDL-a) povisiti te
 tako zaštititi srce ispitanika.
Jabučni ocat se tradicionalno proizvodi od svježe
 istisnutog soka od jabuke koji fermentira. Njemu se dodaju kvaščeve gljivice i
 šećer. Kvasac i bakterije pretvaraju šećere u octenu kiselinu, a ocat se može
 napraviti iz bilo kojeg voća.
U narodnoj se medicini koristi za tretiranje gihta, osteoporoze i artritisa, a dokazano je da snižava razinu šećera u krvi
 i kontrolira apetit.
Jabučni ocat je poznata tajna vitkih osoba jer
 ubrzava metabolizam, koji sprječava taloženje toksina i masnoća u našem
 organizmu i pretvara hranjive tvari u energiju. To znači da se masnoće na
 talože i stvaraju celulit.
Natašte popijte čašu mlake vode s jednom žlicom jabučnog octa ili svoju
 salatu začinite lakšim jabučnim octom umjesto onim alkoholnim. Također ga
 možete konzumirati u obliku tableta: pomaže kod problema s probavom, sadrži
 vlakna koja pomažu kod mršavljenja, a hranjive tvari jačaju imunitet, što je
 posebno važno u ovo zimsko vrijeme kada nam prijete prehlade i gripa.
K. Horvat




