Savršeno ukusan starinski, lisnati kolač punjen marmeladom, gotovo uvijek me mislima vrati djetinjstvu, odrastanju, vikendima na selu. Najčešće smo ih jeli u zimsko doba, u vrijeme Božića ili Nove godine kada se po selima rade svinjokolje.
Postoji više vrsta ili varijacija ovog istog kolača, s kvascem, bez kvasca, bijelim vinom ili mineralnom vodom. Ja sam ga napravila od svih tih varijacija po nekom svom receptu. Moram priznati da sam jako zadovoljna dobivenim i tim okusom koji me doista ponovno vratio u djetinjstvo!
Potrebni sastojci
1 kg brašna
3 dcl mlakog mlijeka
3 žlice šećera
3 žumanjka (jedno za premazivanje)
1 dcl mineralne vode
1 kocka svježeg kvasca
malo soli
40 dkg mljevenog čistog
svinjskog sala
marmelada, okusa po želji
Priprema
1. Kvasac izmrvite, dodajte mu malo šećera i malo brašna, prelijte mlakim mlijekom, pa ga pustite da se digne pjenica. U posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto stavite pola kg brašna, u sredini napravite udubinu, pa stavite dignut kvasac s mlijekom, žumanjke, šećer, malo soli, mineralnu vodu, te 2 žlice mljevenog sala. Sve dobro izradite mikserom ili ručno kuhačom, po potrebi dodajte brašna. Tijesto “izlupajte” dok se ne počnu pojavljivati mjehurići i ne počne se odvajati od posude. Prekrijte ga čistom kuhinjskom krpom i pustite da se diže na toplom mjestu.
2. Dignuto tijesto još premjesite, razvaljajte u obliku pravokutnika i premažite s pola preostalog mljevenog sala. Preklopite desnu trećinu tog pravokutnika prema sredini, te ponovite isto i s lijevom stranom tijesta. Ostavite sve da odstoji pola sata, pa ponovno razvaljajte, premažite ostatkom sala i ponovno preklopite tijesto. Pustite da odstoji još pola sata.
3. Takvo tijesto ponovno razvaljajte, pa režite oblike po želji, najčešće se rade trokutići. U sredinu im stavite malo marmelade, te ih zarolajte od šireg prema užem dijelu, da dobiju oblik kroasana ili kiflice. Svaki salenjak premažite umućenim žumanjkom. Stavite ih peći u limu prekrivenom papirom za pečenje u zagrijanoj pećnici, na 190 °C, kroz 20-ak minuta. Gotove salenjake ohladite, te pospite šećerom u prahu.
Nada Duhović
Just good food