Iako stručnjaci ističu kako je potrebno smanjiti konzumaciju
punosmansih mliječnih proizvoda, trans-palmitoleična kiselina iz
mliječnih proizvoda djeluje dobrobitno na naše tijelo. Za razliku od vrsta industrijski stvorenih trans masnoća u
djelomično hidrogeniziranom biljnom ulju, koje su povezane s povišenim
rizikom
od srčanih bolesti, trans-palmitoleičku kiselinu nalazimo u prirodnim
mliječnim
trans masnoćama, koje pak nisu povezane s bolestima srca.
Ova je masna kiselina sadržana u mlijeku, siru, jogurtu i maslacu. Naše je
tijelo ne stvara, stoga je njen jedini izvor hrana.
Stručnjaci s Harvarda su pratili preko 3700 ispitanika kroz razdoblje od 20
godina kako bi procijenili njihov rizik od krvožilnih bolesti u starijoj dobi. Metabolički faktori rizika, poput razine glukoze i inzulina u krvi
ili količina cirkulirajućih masnih kiselina u krvi (uključujući
trans-palmitoleičnu kiselinu) izmjereni su ispitanicima, a posebno se pratio
razvoj dijabetesa tipa 2.
Veća količina cirkulirajuće trans-palmitoleične kiseline je
povezana sa zdravijom razinom kolesterola u krvi, markerima upale, razinom
inzulina i osjetljivošću na inzulin. Čak i kada su istraživači uzeli u obzir i
druge faktore rizika, rezultati su ostali nepromijenjeni. Ispitanici s većom razinom ove masne kiseline uspjeli su sniziti
svoj rizik razvijanja dijabetesa tia 2 za čak 60 posto.
“Ovakva vrsta opservacijskih otkrića zahtijeva potvrdu drugih
studija i kontroliranog ispitivanja, no veličina ove povezanosti je
zapanjujuća”, zaključio je Dariush Mozaffarian, voditelj istraživanja.
K. Horvat