Konzumacija bobičastog voća, a pogotovo borovnica, štiti od visokog krvnog tlaka. Pokazali tu rezultati najnovijeg istraživanja Sveučilišta East Anglia i Harvard.
Visoki krvni tlak ili hipertenzija spada među glavne kardiovaskularne
bolesti u svijetu. Nerijetko dovodi
do
moždanog udara
i
srčanih
bolesti, a utječe na gotovo
četvrtinu
odraslog
stanovništva diljem
svijeta.
Nova saznanja pokazuju kako bioaktivni spojevi u
borovnicama
pod nazivom
antocijanini,
nude
zaštitu
protiv
hipertenzije. U usporedbi
s
osobama
koje ne
jedu
borovnice, ljubitelji ovog
bobičastog voća koji ga
konzumiraju barem jedno tjedno – imaju smanjeni rizik od razvoja bolesti
za 10
posto.
Antocijanini pripadaju obitelji bioaktivnih
spojeva
nazvanih flavonoidi, a kriju se u malinama, patlidžanima,
soku crvenih naranči
i
borovnicama.
Ostali
flavonoidi
su prisutni u
brojnom voću, povrću, žitaricama i ljekovitom bilju.
Flavonoidi
prisutni
u
čaju, voćnom soku, crvenom
vinu i tamnoj čokoladi već provjereno smanjuju
rizik od
kardiovaskularnih bolesti.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu American Journal of
Clinical Nutrition.
K. R.