Ovaj recept je objavljen u sklopu nagradnog natječaja “Skuhaj ovo”. Vaše ćemo fine kreacije objavljivati od 28. siječnja do 15. travnja, a tri najbolja recepta bit će nagrađena vrijednim nagradama.
Potrebni sastojci
Za tijesto
- 500 grama glatkog brašna
- jedan paketić svježeg kvasca
- dva žumanjka
- osam dekagrama maslaca
- deset dekagrama šećera
- dva decilitra mlijeka
- dvije žlice kiselog vrhnja
- sol
- vanilin šećer
- limunova kora
Za nadjev
- 17 dekagrama maslaca
- šećera po želji
- grožđica po želji
Za preljev kolača
- dva decilitra mlijeka
Priprema
Otopite osam dekagrama maslaca, kvasac staviti u posudu s malo šećera, dodajte malo mlakog mlijeka i ostavite neka se diže.
U brašno stavite kvasac i ostale sastojke te umijesite dizano tijesto, dodajući postepeno mlijeko i pazeći da tijesto ne bude niti premekano niti pretvrdo. Ostavite da se diže na toplom.
Preostali maslac (17 dekagrama pomiješajte sa sitnim kristal šećerom – količina po želji).
Dignuto tijesto razvaljajte na debljinu do jednog centimetra, premažite maslacem sa šećerom, posujte grožđicama i zarolajte u roladu. Lim za pečenje premažite margarinom.
Roladu od dizanog tijesta režite na šnite debljine oko dva do tri centimetra, poredajte šnite u lim jednu do druge, tako da stoje vodoravno i da se lim napuni do kraja. Ostavite na toplom mjestu neka se diže. Tijesto se treba udvostručiti u obimu te biti lagano na pritisak.
Pecite na 180 stupnjeva, a nakon 15 min pečenja sva gnijezda zalijte prvi puta decilitrom mlijeka. Ostatak mlijeka prelijte još jednom pred kraj pečenja.
Terezija Benčević