Loša prehrana je povezana s povećanim rizikom za razvoj anemije kod žena u postmenopauzi. Pokazali su to rezultati novog američkog istraživanja.
Stručnjaci koji su sudjelovali u istraživanju tvrde kako je nedostatak dvije hranjive tvari u prehrani povezan s 21 posto povećanim rizikom od anemije. Pri nedostatku tri hranjive tvari – rizik se povećava za 44 posto.
Tako anemija posebno prijeti damama koje konzumiraju
manje
proteina, folne kiseline, vitamina B12, željeza, vitamina C i crvenog
mesa.
Znanstvenici su također otkrili da upotreba multivitamina i minerala ne štiti od slabokrvnosti. Njena je pojava, s druge strane, povezana sa životnom dobi, indeksom tjelesne mase i pušenjem.
Od anemije, odnosno manjka željeza, pati veliki broj žena. Simptomi su
umor, vrtoglavica i ubrzani rad srca. Što se tiče prehrane, željezo možete
povećati povećanom konzumacijom crvenog mesa, zelenog povrća, ali i kupinovog vina.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal of the American
Dietetic Association.
K. R.