Tiramisu je svjetski poznata poslastica porijeklom iz Italije, točnije iz Siene ili Trevisa. Sastoji se najčešće od fine lagane kreme na bazi sira, piškota namočenih u kavu i dekorativnog pokrova od kakaa.
Kao i kod drugih kolača i slastica, i tiramisu ima svoje varijacije na temu, pa ih se može naći s dodatkom voća, jabuka, jagoda ili recimo višanja. Ova moja varijacija je bez piškota, s laganim kakao biskvitom i obogaćena aromom amareta – likera od badema. Kolač dobro rashladite, dekorirajte kakaom i srebrnim perlicama.
Potrebni sastojci
za biskvit
6 jaja
200 g šećera
1 žlica jestivog škroba (Gustina)
160 g brašna
30 g gorkog kakaa (za kolače)
1 prašak za pecivo
Za kremu
4 žlice amaretta (likera od badema)
500 g mascarponea
250 g posnog svježeg sira
300 g slatkog vrhnja
1 šlag fix
Za dekoraciju
2 žlice gorkog kakaa
srebrne šećerne perlice
Priprema
1. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Odvojite bjelanca od žumanaca, pa bjelanca stucite u čvrst snijeg postupno dodavajući 100 g šećera. Žumanca pjenasto izmiksajte s preostalih 100 g šećera i 4 žlice vruće vode, pa po tome prosijte suhe sastojke, brašno pomiješano sa škrobom, kakaom i praškom za pecivo. Na vrh stavite tučeni snijeg i sve dobro izmiješajte. Biskvitnu smjesu izlijte u četvrtasti kalup za torte obložen papirom za pečenje, izravnajte ju u ravnomjernom sloju i pecite u zagrijanoj pećnici 25 minuta (provjerite čačkalicom). Pečen biskvit izvadite i ohladite u kalupu.
2. Žumanca za kremu tucite na pari sa šećerom i 3 žlice amaretta dok ne dobijete svjetlu i gustu pjenu. Mascarpone izmiksajte sa svježim sirom, a zatim u njega umiješajte slatko vrhnje stučeno sa šlag fixom i kremu od žumanaca. Aromatizirajte kremu s 2-3 žlice amaretta.
3. Ohlađen biskvit vodoravno razrežite da dobijete tri lista biskvita. Prvi list biskvita stavite na tanjur ili tacnu za kolače po vašoj želji, pa oko njega vratite opran i čist okvir kalupa za tortu, premažite ga 1/3 kreme, pa to ponovite i s preostala dva lista i kremom. Složen kolač ostavite najmanje tri sata u hladnjaku da se stisne.
4. Prije samog posluživanja debelo ga pospite tamnim kakaom, izrežite na 16 kocki, pa na svaku za dekoraciju stavite nekoliko šećernih srebrnih perlica.
Nada Duhović
Just good food