Trapist je polutvrdi masni sir. Priprema se od kravljeg mlijeka, a karakterizira ga blago kiselkast okus i umjereno izražen, ali ugodan miris.
Sir trapist izvorno potječe iz francuske cistercitske opatije Notre Dame de la Trappe, gdje su ga proizvodili redovnici. Spomenuti je sir u naše krajeve stigao zaslugom redovnika samostana Marija Zvijezda, smještenog pokraj Banja Luke.
Sir trapist je redoviti stanovnik svake sirne plate. Vrhunski ga gastronomi preporučuju uz suho voće, čašu bijelog vina ili – uz komad kruha.
Ako pak želite isprobati vrhunske poslastice pripremljene od ovog jedinstvenog sira, predlažemo da tijekom lipnja obavezno posjetite Hotel Dubrovnik koji za vas priprema Dane trapista!
Vrhunski kuhari hotelskog restorana Piccolo Mondo će pripremati:
Mesne okruglice s kockicama sira trapista
s prilogom domaćih zelenih rezanaca
u krem umaku s bijelim vinom
Cijena: 45 kuna
Sir trapist serviran na podlozi od zelene salate
uz dodatak cherry rajčica, zelenih maslina i kolutića mladog luka
Cijena: 50 kuna
Pohani sir trapist u košuljici od sezama
s umakom od svježeg kopra
Cijena: 45 kuna
Ravioli punjeni trapist sirom
Cijena: 50 kuna
Ordinacija.hr