Posljednje izdanje časopisa Journal of Nutrition (časopis o prehrani) navodi da uključivanje soje u prehranu može dovesti do smanjenja razine kolesterola za približno sedam do deset posto.
To je posljedica kombinacije specifičnih karakteristika samih sojinih proteina (koje autor zove “unutrašnjim” značajkama soje) i činjenice da soja zamjenjuje prehrambene proizvode s manje povoljnim nutritivnim profilom (“vanjske” značajke soje).
Dr. Jenkins, najcjenjeniji stručnjak na području svojstva prehrambenih proizvoda u snižavanju kolesterola, u svojoj je posljednjoj studiji otkrio da soja može smanjiti razinu kolesterola do deset posto. Na temelju analize dostupne literature, dr. Jenkins je zaključio da sojini proteini, tzv.unutrašnje značajke, mogu smanjiti razinu LDL kolesterola (lošeg kolesterola) za približno 4,3 posto. U ovom istraživanju, dr. Jenkins je analizirao 22 znanstvene studije objavljene na ovu temu između 1998. i 2005. godine.
Kada ljudi integriraju sojine proizvode, koji su biljnog podrijetla, u svoju svakodnevnu prehranu, često ih koriste kao zamjenu za proizvode životinjskog podrijetla. Ti proizvodi životinjskog podrijetla (npr. mlijeko ili meso) obično sadrže puno zasićenih masti i kolesterola. Soja uopće ne sadrži kolesterol te ima niske razine zasićenih masti i visoke razine zdravih polunezasićenih masnoća.
Ova povoljna promjena prehrambenog obrasca uzrokuje dodatni pad razine LDL kolesterola od četiri do šest posto. To su “vanjske” značajke soje. Prema dr. Jenkinsu, ove vanjske značajke soje jedinstvene su među prehrambenim proizvodima, s obzirom da se većina tih proizvoda koristi kao dodatak osnovnoj prehrani. Soja se, s druge strane, nastoji koristiti kao zamjena za manje zdrave proizvode.
Kombinirajući unutrašnje i vanjske značajke soje, moguće je postići ukupno sniženje kolesterola od sedam do deset posto. Prema dr. Jenkinsu to čini soju kao prehrambenu namirnicu jednom od najvrednijih nutritivnih proizvoda kada je u pitanju smanjenje kolesterola.
Izvor: Jenkins, D. J., et al. “Sojini proteini smanjuju kolesterol u serumu pomoću mehanizma unutrašnjih značajki i mehanizmom zamjene namirnica.” J Nutr. (2010.).
Ordinacija.hr