Ovo tradicionalno hrvatsko jelo vrhunski je specijalitet Hrvatskog zagorja i Zagreba. Lagano su slankaste, a opet lagano slatke. Iako je njihov osnovni nadjev sir, mogu se naći i s orasima, medom, ili pak tikvicama…
Sastojci potrebni za tijesto
300 g glatkog brašna
malo soli
1 jaje
2-3 žlice ulja + za premazivanje
1 dcl mlake vode
maslac za podmazivanje
Sastojci potrebni za nadjev
1/2 kg svježeg sira
1 dl kiselog vrhnja
1 jaje, malo soli
Za prelijevanje
3 dl slatkog vrhnja
1 jaje, malo soli
šećer u prahu za posipavanje (po želji)
Priprema
1. Od brašna, jaja, ulja i mlake vode zamijesite glatko tijesto. Umijesite ga u oblik kugle i premažite s dvije žlice ulja, pa ga ostavite 30-ak minuta na sobnoj temperaturi.
2. Na stol stavite stolnjak na kojem ćete razvlačiti tijesto, pospite ga brašnom, pa stavite na sredinu odstajalo tijesto. Prvo ga malo rastanjite koliko ide s valjkom, zatim rukama razvucite da tijesto bude što tanje i prekrije veći dio stolnjaka.
3. Za nadjev izmiješajte sir s vrhnjem, jajem i malo soli, pa ga rasporedite uz rub tijesta naokolo. Središnji dio tijesta nakapajte i razmažite uljem. Pomoću stolnjaka zarolajte nadjeveno tijesto.
4. Pećnicu zagrijte na 200 °C. Uz pomoć tanjeg ruba tanjurića izrežite štrukle jednake veličine. Slažite ih u kalup premazan maslacem i pecite 30-ak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne dobiju lijepu žutu boju. 10-ak minuta pred sam kraj pečenja štrukle prelijte mješavinom slatkog vrhnja, jaja i malo soli. Zapecite. Poslužite tople.
5. Za one koji vole kuhanu varijantu štrukli, umjesto slaganja u kalup zakuhajte ih kratko u kipućoj posoljenoj vodi i prepržite s krušnim mrvicama na malo maslaca.
Nada Duhović
Just good food